The roncsderbi must go on – avagy miért nem kaptak engedélyt Jovány Gyula buszai?

A balliberális polgármester napok óta hazudozik „kedvenc” vállalkozója érdekében, miközben annak szolgáltatását engedély nélküli buszokkal végzett személyszállítás miatt függesztette fel a kormányhivatal. Hiába próbálja magyarázni a megmagyarázhatatlant: két autóbusz is a megfelelő hatósági engedély nélkül végzett menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást Vásárhelyen. Annak minden biztonsági kockázatával… Ezzel a szabálysértéssel pedig sok-sok vásárhelyi gyerek iskolába járását is veszélybe sodorták. Megérte?

Márki-Zay Péter már megint bolondot csinálna a vásárhelyi közösségből. A balliberális polgármester a jól ismert mártírszerepbe hazudja magát, miután a kormányhivatal szerdán este három hónapra felfüggesztette a hódmezővásárhelyi helyi buszközlekedést három napja ellátó Jovány Busz Kft. működését. Nyilván nem véletlenül és nem ok nélkül: a társaság két busza is a szükséges hatósági engedélyek, azaz a „közforgalmú személyszállításra alkalmas” minősítés nélkül körözött a városban, s szállított embereket (már ha volt valaki a megállókban, mert sok esetben gyakorlatilag üresen közlekedtek a Jovány-buszok).

Márki-Zay napok óta szemrebbenés nélkül hazudozik, véd és mosdat egy vállalkozót, akiről kiderül: a külföldről beszerzett buszainak honosítási eljárásai során NEM IS KÉRELMEZTE a „közforgalmú személyszállításra alkalmas” hatósági engedélyeket, valamint az azok megszerzéséhez szükséges műszaki vizsgálatokat. Majd mikor ezek nélkül az érvényes engedélyek nélkül állított csatasorba hétfőtől két buszt, a kormányhivatal több helyszíni vizsgálaton állapította meg a szabálytalanságot. A polgármester és az adófizetők tízmillióiból fenntartott propagandamédiája közben pofátlanul azzal a valótlansággal etették a vásárhelyieket, hogy az ellenőrzéseken „mindent rendben talált” a hatóság.

Fenéket! A kormányhivatal szerda esti közleménye egyértelműsíti: két Jovány-féle autóbusz is a megfelelő hatósági engedély nélkül végzett menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást Vásárhelyen. A szabálytalanságot a hétfői és keddi helyszíni ellenőrzésen is megállapították, a folyamatos jogsértést kétszer 100 ezer forint közigazgatási bírsággal sújtották, majd miután a cég nem hagyott fel az érintett járművek használatával, következett a Jovány Busz Kft. működésének három hónapos felfüggesztése. Ennyire találtak „mindent rendben”…

A balliberális polgármester hatékony, jól működő, optimalizált szolgáltatást ígért a vásárhelyieknek, de az átszervezéssel újra csak a káosz lett az úr. Az első napok bakiparádéját – össze-vissza kihelyezett utastájékoztatók, kaotikus buszindulások és járatszámok, fűtetlen buszok, maszk nélkül vezető, menet közben telefonáló sofőr, baleset, sok esetben teljesen üres járatok, nem is a BKV-tól kölcsönkapott állítólagos BKV-járművek… – csak „megkoronázta” az engedély nélküli buszokkal végzett személyszállítás. Újra csak azt a kérdést kell feltennünk: miért hazudik Márki-Zay a Jovány Busz, Jovány Gyula érdekében, miért védelmez egy jogsértésen, szabálytalanságon ért vállalkozót, aki a szükséges hatósági engedélyekkel nem rendelkező buszokkal szállítgatta a vásárhelyi embereket? Ki vállalta volna, ki vállalná a felelősséget (és ki állta volna, ki állná a számlát!), ha a működés során anyagi kár keletkezik, netán bárkit bármilyen egészségi károsodás ér?

Arról nem is beszélve, hogy azzal, hogy jogszabálysértően, hatósági elmarasztalás ellenére, szabálytalanul, engedély nélkül használta a buszokat, a (három hónap felfüggesztésre ítélt) vállalkozás végső soron felelőtlen módon veszélybe sodorta sok-sok vásárhelyi gyerek iskolába járását és az iskolabusz-szolgáltatást. (Az önkormányzat csendes asszisztálása mellett…) Megérte?

A városvezető és kedvenc vállalkozója egész egyszerűen lóvá tették a vásárhelyieket. A megyei jogú város és közössége ennél jóval többet érdemel.