Benkő Zsolt Lázár Jánoshoz fordul a vásárhelyi tanyák ügyében

Mivel a város közel két éve nem lobbizik a kormánynál a tanyák villamosítása és villamoshálózatainak fejlesztése miatt, ezért Lázár János országgyűlési képviselő segítségét kérem egy 2019-es pályázat megvalósításához – ismertette csütörtöki sajtótájékoztatón Benkő Zsolt. A vásárhelyi önkormányzati képviselő szerint a település területén 50 millió forintból mintegy 20 tanya életminősége válhatna jobbá.

Benkő Zsolt emlékeztetett: a jelenlegi városvezetés 2019 kora tavaszán a Magyar Kormány által meghirdetett Vidékfejlesztési Programra nyújtott be pályázatot tanyák villamosítására és villamoshálózatainak fejlesztésére, napelemes rendszerek telepítésére. Az önkormányzat számára akkor 50 millió forintot különített el a kormányzat a város területén található tanyák korszerűsítésére.

– Azóta azonban a városvezetés nem lobbizott ezért a pályázati forrásért, csakúgy, mint például az új könyvtárért és a szennyvíztelep fejújításáért sem. Az érintett tanyatulajdonosok tehát két éve várnak azért, mert a polgármester inkább a baloldali előválasztással és az országos politikai karrier kidolgozásával foglalkozik, mint a fejlesztésekkel – jelentette ki a fideszes képviselő.

Hozzátette, amikor a polgármesteri hivatalnál érdeklődött az elmúlt hetekben, hónapokban az ügy állásáról, nem kapott érdemi információkat. – Lépéseket kell tennünk, ezért Lázár János segítségét kérem, hogy működjön közre a pályázat minél hamarabbi megvalósításában. Remélem, hogy az országgyűlési képviselő közbenjárásával a közeljövőben pozitív híreket hallunk majd az ügyben, és a tanyatulajdonosok megnyugodhatnak a villamosítást illetően – fejtette ki Benkő.

Benkő Zsolt Lázár Jánoshoz fordul a vásárhelyi tanyák ügyében 1

A politikus elmondta, a fejlesztés közel 20 olyan tanyát érintene, amelyben életvitelszerűen élnek. A tulajdonosok egyébként tanyánként 4 millió forintra pályázhattak, és az elnyert összeg 10 százalékát kellene önerőként biztosítaniuk. A városnak mindez egy forintjába sem kerülne. Benkő Zsolt hangsúlyozta, ha a pályázat végre sikerrel jár, akkor egy-két kivételt leszámítva megszűnnének a villamosítatlan tanyák Vásárhely közigazgatási területén.

Fotók: Gémes Sándor