A Volán és a Jovány buszok is járnak Vásárhelyen! 2

A vásárhelyi buszbotrány kapcsán az önkormányzat és a megyei kormányhivatal egymással ellentétes információkat kommunikál a város lakossága felé, ezért megpróbáltuk tisztázni a helyzetet olvasóink előtt. Azonban sem a polgármesteri hivataltól, sem a Jovány Busz Kft. képviselőitől nem érkeznek válaszok a feltett kérdéseinkre.

Mint ismert: a kormányhivatal szerdán este három hónapra felfüggesztette a hódmezővásárhelyi helyi buszközlekedést három napja ellátó Jovány Busz Kft. működését. A kormányhivatal szabálytalanságokra hivatkozott, míg az önkormányzat szokás szerint a kormányt és a Fideszt hibáztatja.

A helyzet tisztázása érdekében az alábbi kérdéseket tettük fel a polgármesteri hivatalnak e-mailben csütörtök délelőtt:

– Tisztában volt-e azzal az önkormányzat, hogy a Jovány Busz Kft. olyan buszokkal indult el, amelyeknek nincsenek rendben a közúti személyszállítási alkalmasságra vonatkozó engedélyei? Amennyiben igen, miért járultak hozzá, hogy elinduljon a szolgáltatás?

– Tisztában volt-e azzal az önkormányzat, hogy hétfőn és kedden is megbírságolták a Kft.-t a szükséges engedélyek hiánya miatt? Ha igen, miért engedélyezték, hogy továbbra is folytassák a szolgáltatást?

– Most, hogy a megyei kormányhivatal leállította a Jovány Busz Kft. szolgáltatását, hogyan és milyen szolgáltatással tervezik megoldani a helyi tömegközlekedést?

– Most, hogy a megyei kormányhivatal leállította a Jovány Busz Kft. szolgáltatását, fizetnek-e a három máshonnan kölcsönvett buszok bérleti díjáért? Ha igen, ki fizet: az önkormányzat vagy a Jovány?

– Most, hogy a megyei kormányhivatal leállította a Jovány Busz Kft. szolgáltatását, fizetnek-e továbbra is az élő szerződés szerint a szolgáltatásért Jovány Gyulának?

– A héten 200 ezer forintra büntették meg a Jovány Buszt Kft.-t engedély nélküli utaztatás miatt. Ki fizeti ki a bírságot: az önkormányzat vagy a Jovány?

– Ki vállalta volna a jogi, anyagi és erkölcsi felelősséget, ha a szükséges engedélyekkel nem rendelkező buszokkal kapcsolatban baleset történt volna?

A Jovány Busz Kft.-nek pedig ezeket:

– Kértek-e a SLU-761 és SLU-762 forgalmi rendszámú autóbuszokra „közforgalmi személyszállításra alkalmas” engedélyt? Ha igen, jelenleg rendelkeznek-e ezek a járművek érvényes engedéllyel? Ha igen, be tudja-e mutatni a sajtónak nyilvánosan az engedélykérelmet és a hivatalosan érvényes engedélyeket?

– Milyen buszokra vonatkoznak azok a dokumentumok, amiket tegnap nyilvánosságra hoztak az önkormányzati Médiacentrum által működtetett médiumokban?

– Nem gondolja-e, hogy tisztességtelen eljárás a szükséges hatósági engedélyek nélkül személyeket szállítani Hódmezővásárhelyen?

– A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal azt írja, hogy kétszer is elmarasztalták a héten Önöket az engedély nélküli buszok használata miatt. Miért folytatták tovább a szolgáltatást?

– Március elsején miért indította el a tömegközlekedési szolgáltatását, ha nem rendelkeztek minden szükséges engedéllyel?

– A héten 200 ezer forintra büntették Önöket az engedély nélküli utaztatás miatt. Ki fizeti ki a bírságot: az önkormányzat vagy Önök?

– A felfüggesztett három hónap során fizetnek-e a kölcsön kapott buszokért? Ha igen, ki fizet: az önkormányzat vagy Önök?

– Igaz-e az, hogy további két busz honosítását indították el, később azonban elálltak ettől?

– Ki vállalta volna a jogi, anyagi és erkölcsi felelősséget, ha a szükséges engedélyekkel nem rendelkező buszokkal kapcsolatban baleset történt volna?

 

A kérdésekre a válaszokat továbbra is várjuk, amint megérkeznek, tájékoztatjuk azokról olvasóinkat.