Operatív Törzs 2

Szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget tervezünk beoltani a kórházi oltópontokon az AstraZeneca oltóanyagával, az érintettek csütörtökön sms-ben kapják meg az oltópont helyét és az oltás idejét – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hozzátette: most, hogy nagyobb mennyiségű oltóanyaggal rendelkeznek, meg tudják valósítani ezt a kampányszerű oltást, hogy minél gyorsabban kialakuljon a járványügyi számok tükrében nagyon fontos egyéni védelem.

Az országos tisztifőorvos azt kérte azoktól, akik megkapják az sms-t, pontosan és felkészülten érkezzenek. Hozzák magukkal személyazonosító irataikat, TAJ-kártyájukat, a koronavírus.gov.hu oldalról le- és kitöltött beleegyező nyilatkozatot. Emellett javasolta, hogy az érintettek praktikusan öltözködjenek, legyen náluk víz, a cukorbetegeknél ennivaló.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy az értesítettek ne válaszoljanak az sms-re, az tulajdonképpen egy “behívó” és nincs is mód emberek ekkora tömegével konzultálni. Aki nem tud az oltásra elmenni, máskor kerül sorra – tette hozzá.

Müller Cecília szólt arról, hogy az oltóanyagok folyamatosan érkeznek a háziorvosokhoz és a kórházi oltópontokra. A háziorvosok a következő napokban a regisztrált idősek oltására 250 ezer Sinopharm-vakcinával és Moderna-vakcinával is oltanak a körzetekben, a kórházi oltópontokban a 114 660 adag Pfizer-oltóanyagot használják fel.

Magyarország már 31 millió 14 ezer oltóanyagot foglalt le, ebből 2 millió 88 ezer 705 érkezett meg, egy részét felhasználták, másik része úton van, a harmadikat elraktározták, mert például a Szputnyik-vakcina két komponense nem ugyanaz – fogalmazott.

Az országos tisztifőorvos jó hírnek nevezte, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ “felszabadította” a korábban érkezett 100 ezer Szputnyik oltóanyagot, amellyel a jövő héten már olthatnak.

“Várjuk a 280 ezer oltóanyagot is, és márciusban a további Sinopharm-szállítmányt, a Pfizer vakcinája pedig szinte hetente érkezik” – közölte.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy eddig 758 ezer 37 ember kapta meg legalább az első oltást, 253 ezer 368 a második adagot is.

“Ha mindenki együttműködik, elfogadja a számára felajánlott vakcinát, 529 ezer védőoltást tudunk beadni a szerdától szerdáig tartó oltási héten” – mutatott rá, hozzátéve, hogy “ez egy óriási lépés lenne nemcsak a személyes, hanem a családtagok, a közösség védelme szempontjából is”, hiszen már számos oltóanyagról írják, hogy a fertőzés továbbadását is meg tudja akadályozni.

Müller Cecília kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy az oltási sorrend nem változik, különböző korcsoportokat, kockázatnak kitett embereket oltanak, továbbra is az a cél, hogy megvédjék a legesendőbbeket. Fontosnak nevezte, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akik korábban kimaradtak a védőoltásból, azt a regisztrációt követően bármely oltóponton megkaphatják.

Kitért arra is, hogy a jelenlegi ismeretek alapján minden beoltott ugyanabból a fajtából kapja a második adagot, amiből az elsőt, a gyártó erre vállal garanciát.

Megjegyezte, egyelőre nem lehet válaszolni arra, hogy egy következő szezonban melyik védőoltást alkalmazzák majd. “Zajlanak kísérletek különböző típusú, hatásmechanizmusú oltásokkal abban reménykedve, hogy esetleg erőteljesebb immunválaszt képes kiváltani egy ilyen oltási struktúra” – mondta.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy járványügyi számításaik beigazolódnak. “Járványügyi adataink rendkívüli mértékben, dinamikusan nőnek”, s ez nemcsak az új fertőzöttek, hanem a súlyos megbetegedések számában is megnyilvánul – fogalmazott.

A fertőzöttek nagy száma esetében állapotukban a tünetek megjelenése után gyors romlás következik be, és szinte azonnal kórházi kezelésre van szükség – mondta. Hozzáfűzte, a betegség e súlyos formája egyre inkább a 40-es éveikben járókat is érinti.

Ez nagyfokú terhelést jelent az egészségügynek. A második hullámban 8 ezer körül volt a kórházban ápolt maximális betegszám, úgy tűnik, rohamléptekkel haladunk e felé – közölte.

A tisztifőorvos a koronavírus fertőzőbb variánsainak megjelenése miatt is felhívta a figyelmet, a higiéniai és járványügyi szabályok szigorú betartására.

“Fontos, hogy további szigorításokat csak akkor léptessünk életbe, ha az feltétlenül szükséges” – jelentette ki. Jelezte, szerdán a kormány ülést tart, “nyilván újabb döntések születnek”, ezekről a lakosság is értesülni fog.

Operatív törzs: Szlovákia szigorúbb határfogalom-ellenőrzést vezetett be

Szlovákia szigorúbb határforgalom-ellenőrzést vezetett be szerdától a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt – közölte a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes tájékoztatása szerint a Szlovák Köztársaság fő határmegbízottja levélben értesítette az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében megelőző intézkedéseket vezettek be.

Ismertette: szerda reggel öt órától lezárták a szlovák oldalon a Letkés és Ipolyszalka közötti határátkelőhelyet.

Hozzátette: a szlovák fél kérésére szintén szerdától az új komáromi Monostori hídról a Szlovákia felé tartó személyforgalmat a régi komáromi határátkelő felé terelik.

Az alezredes azt is elmondta, hogy Magyarország államhatárain jelenleg jó ütemben lehet közlekedni, csak kisebb várakozási idővel kell számolni a határokon. Röszke autópálya-határátkelőhelynél a belépő oldalon a teherforgalomban van 3 órás várakozási idő – tette hozzá.

Kiss Róbert kifejtette: az elmúlt 24 órában a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt a rendőrök 201 emberrel szemben intézkedtek, így a védelmi intézkedések bevezetése óta összesen 27 535-ra emelkedett az emiatti rendőri intézkedések száma. A 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletben foglaltak megszegése miatt 167 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök: 26 embert figyelmeztettek, 90 helyszíni bírságot szabtak ki, és 51 emberrel szemben szabálysértési feljelentést tettek.

A tömegközlekedési eszközökön, megállókban 4 emberrel szemben, míg a kereskedelmi üzletekben, bevásárló központok területén 30 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

A kereskedelmi üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó intézkedések megszegése miatt mostanáig 842 rendőri intézkedés volt, ebből az üzemeltető és a tulajdonos felelőssége 214 esetben volt megállapítható, míg az üzletek korlátozott nyitva tartására, a bent tartózkodók tilalmára, az egyes létesítmények és szolgáltatási helyek nyitvatartási tilalmára vonatkozó szabályt 628-an szegték meg. Az elmúlt 24 órában a vendéglátóüzletben tartózkodás tilalmára, illetve az üzemeltető felelősségi körébe tartozó rendelkezésekre vonatkozó szabályok megszegése miatt nem kellett intézkedni, így nem kellett ideiglenesen bezárni vendéglátóhelyet.

Az elmúlt napon 387 rendőri intézkedésre volt szükség a kijárási tilalom, illetve a közterületi magatartási szabályok megszegése miatt. Ebből hárman a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó szabályt szegték meg. Szintén hárman a közterületi csoportosulásra, gyülekezési tilalomra vonatkozó rendelkezéseket szegték meg. Így 45 227-re emelkedett a kijárási tilalom megszegőinek száma.

A korridorok ellenőrzése során 44 rendőri intézkedés volt kedden. A magyarországi személyforgalomban történő tranzitszabályok megszegése miatti rendőri intézkedések száma – a beutazási korlátozásokról szóló jogszabály szeptember elsejei hatálybalépése óta – 12 814-re nőtt.

A hatósági házi karanténnal összefüggésben kedden 13 247 helyszíni ellenőrzés tartottak a rendőrök. Kedden 7411 hatósági házi karantént rendeltek el, így annak száma szerdára 37 005-re emelkedett. A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését biztosító mobiltelefonra letölthető alkalmazásra regisztráltak száma jelenleg 3632 – ismertette az alezredes.

Kiss Róbert tájékoztatott arról is, hogy a járványüggyel összefüggésben mostanáig összesen 534 büntetőeljárást indítottak. Ezekben eddig 105 gyanúsítottat hallgattak ki.

MTI