A rendőrnő, aki nem csak a határsértők után fut

Takó Brigitta azon kívül, hogy a rendőrség kötelékében, főhatárrendészként dolgozik, komoly sporteredményekkel is rendelkezik. Maratonokat fut, teljesítménytúrákon vesz részt, és mindenkit a sport szeretetére ösztönöz. A vásárhelyi születésű, jelenleg Makón élő sportoló folyamatosan keresi az új kihívásokat, és mindenben a fejlődési lehetőséget látja.

Honnan jött a sport szeretete? Mióta sportolsz? Mit sportolsz?

A sport szeretete már nagyon hamar jelentkezett az életembe. Kisgyermek korom óta nagyon mozgékony és izgága vagyok a mai napig. Így szüleim egy percig sem gondolkoztak azon, hogy a Halmay Zoltán Sportiskolába (a jelenlegi Szent István Iskola – a szerk.) fognak beíratni.

A mindennapos testnevelés keretében az úszással is megismerkedtem. Nagyon szerettem és az eredmények igazolták, hogy tehetségem is van hozzá. Ekkor a Hód Úszó SE sportolójaként versenyeztem.

Nagy örömömet leltem abban, hogy minél több éremmel gyarapítsam a gyűjteményem, viszont, ha nem sikerült egy-egy versenyen dobogóra állnom eléggé elszomorodtam és tudtam, hogy még többet kell beleadnom. Ekkortól alakult ki a sporttal szembeni maximalizmusom.

4 év úszás után úgy gondoltam, hogy más területen is ki szeretném próbálni magam. A vízilabdát választottam és a HVSC játékos voltam 2 évig. Ezek után újabb kihívást kerestem és 6 év után végleg kiszálltam a medencéből.

Ezt követően évekig atletizáltam, és a HLKC csapat tagjaként képviseltem szülővárosomat irányitó játékosként.

A tanulás és a munka mellett már nem úgy fért bele a szabadidőmbe a versenyszerű sportolás, viszont mozgás nélkül az életemet elképzelni sem tudtam és nem is akartam, így olyan megoldást kellett találnom, amit kötetlenebbül és rugalmasabban be tudtam illeszteni az életembe.

Így az edzőtermi edzések felé vettem az irányt. Makón az Atlas Edződterem oszlopos tagja vagyok már több mint 6 éve. Crossfit jellegű edzéseket végzek, amely mind erő, gyorsaság és állóképesség fejlesztésében is szerepet játszik. Ezeket az edzéseket kiegészítve futással is foglalkozom. Hosszabb illetve rövidebb távokat is teljesítek, attól függően, hogy készülök-e valamilyen megmérettetésre.

A rendőrnő, aki nem csak a határsértők után fut 2

Milyen kötödésed van Vásárhelyhez és Makóhoz?

Hódmezővásárhely a szülővárosom. Évekig képviseltem az eseményeken és igyekeztem a versenyeken jó hírét vinni. Itt alapoztam meg a sport iránti szeretetem, és rengeteg tapasztalattal kamatoztattam tudásom. 20 éves koromig éltem itt, majd az akkori párkapcsolatom révén Makóra hozott a sors.

Gyorsan beilleszkedtem, és barátságok, ismeretségek alakultak ki hasonló érdeklődésű emberekkel, akikkel a mai napig folyamatosan ellátogatunk különböző sporteseményekre. Az edzőterem ahova járok, csapatépitő környezetet biztosít, igy az edzéseket egymás motiválásával, jókedvvel tudjuk végrehajtani, amit nagyon fontosnak tartok. Kétség sem férhetett hozzá, hogy maradtok Makón, mert a mozgáshoz való minden tényező adott a meglévő környezetemben.

Olyan közegbe kerültem, ahol jól érzem magam és a sportban ki tudok teljesedni és olyan emberek vesznek körül, akiknek a sport iránti szeretete hatalmas. Így építő jelleggel húzzuk egymást a kitűzött cél felé.

Milyen eredményeid vannak? Mire vagy a legbüszkébb?

Az utóbbi 2 évet tekintve:

– 2019. május: Komáromi BM országos terepfutó bajnokság 3. helyezést értem el 71 indulóból

– 2019. augusztus: a Debrecenben megrendezett Cross Challange versenyen a dobogó 2. fokára állhattam fel

– 2019. szeptember 25.-én Budapesten az Ikarus stadionban a BM atlétikai bajnokságon 400 m-es síkfutásban 5. helyezést értem el.

– 2019. szeptember 29.-én lefutottam életem első maratonját Budapesten

– 2019 októberében az U.R.H 6 órás állóképességi versenyen 57 lefutott km-rel az első helyezést értem el, ez volt a legelső ultrafutásom.

– 2020. január 30-án, Budapesten az ORFK épületében megrendezett ünnepségen elismerésben részesültem a 2019-ben elért sporteredmények illetve a rendőr sportszervezés területén nyújtott kimagasló teljesítményem miatt

– 2020 júliusában 2 fős váltóban teljesítettük az Ultra Tisza-tó 126 km-es távját

– 2020. október 27-én, Szegeden lefutottam a második maratonomat, és kategóriámban 2.helyezést értem el

– 2020. október 31.-én az Ultra Runners 6 órás állóképességi futáson 2. helyezést értem el, 63 km-rel. Itt megkaptam különdíjként a rendvédelmi kategóriába a legeredményesebb női versenyző címet.

A legbüszkébb erre az eredményemre vagyok, mivel egyszeri (kb. 20 mp-es) megállással sikerült teljesítenem. Ez a leghosszabb táv, amit eddig lefutottam.

A rendőrnő, aki nem csak a határsértők után fut 1

Mi a célod a sporttal?

Céljaim közé tartoznak:

– lelki és testi fejlődés. Mint ahogy szokták mondani az utazás során az út fontos nem a cél. Hogy milyen emberré válunk közben, mit adtunk és mit kaptunk felkészülésünk során.

– újabb kihívások keresése, minden évben jobbnak lenni

– az adrenalin általi félelem leküzdése

– megismertetni az emberekkel a mozgás örömét

– a versenyeken, sportban megszerzett tapasztalatok átadni másoknak

Van-e olyan verseny ahova mindenképp szeretnél eljutni?

Idén célnak tűztük ki a Kinizsi Százas hosszútávú- 100 km-es – gyalogos teljesítmény túrájának teljesítését, amelyet 24  órán belül kell végrehajtani.

Szeretném a leghosszabb ultrámat megdönteni (63 km) ezért az Ultra Tisza-tó 65 km-es távjára regisztráltam. Apró lépésekkel szeretném a létra fokait megmászni, feszegetni a határaim és jobbnak lenni önmagamnál.

Ezeken kívül tervbe van véve a Budapest maraton és az Ultra Balaton csapatban való teljesítése is, illetve különböző jótékonysági futásokon való részvételek.

Van-e társad, aki segít a nehéz helyzetekben?

Természetesen, igen. A barátok, akik mindig ott vannak minden megmérettetésen. Nem is kérdéses, hogy támogatjuk egymást. Van egy motiváló zenénk is, amit akkor szoktunk bekapcsolni, amikor hullámvölgybe kerülünk és tudjuk hogy nem adhatjuk fel.

„Én ott leszek, mikor feladnád, amikor a fejed lehajtanád…”(ezt kiabáljuk) és tudjuk hogy tovább kell küzdenünk.

Édesanyukám, aki mindig minden versenyemről tud. Legutóbb az ultrafutásom utolsó órájában kértem, hogy jöjjön el, azt szerettem volna hogy ő adja meg az utolsó löketet a véghajrába. Itt már lehajtottam a  fejem, potyogott a könnyem, de nem csak a fáradtság miatt hanem tudtam hogy aki a legfontosabb számomra ott van és büszke a kislányára.

Ha nem sportolsz, akkor mivel foglalkozol?

Ha nem sportolok is sporttal foglalkozom. Fitness Instruktori végzettséggel rendelkezem, így hivatásomnak érzem a tapasztalataimat, tudásomat átadni, megismertetni az emberekkel a mozgás örömét és szabadságát.

Másrészt lassan 10 éve a rendőrség állományába tartozom, főhatárrendészként dolgozom.

Számomra nem is kérdéses, hogy a hobbimban, a hivatásomban és munkámban fontos a fizikai jólét állapota, aminek fenntartásának elengedhetetlen feltétele a fegyelem, szorgalom, alázat és kitartás. A fizikai erő csak másodlagos, az akarat az, ami igazán számít. Bízni kell magunkban és le kell dönteni a korlátainkat. A befektetett munka meghozza gyümölcsét, az eredmények igazolni fogják, hogy jó úton haladsz.

A rendőrnő, aki nem csak a határsértők után fut 3