Lázár János: azért küzdünk, hogy visszaállítsuk a haszonállattal való állatorvosi tevékenység presztízsét

Megállapodást kötött a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. és az Állatorvostudományi Egyetem, amelynek a keretében a hallgatók gyakorlatot végezhetnek a cégnél. A Ménesbirtok emellett az intézmény alapítványát is támogatni fogja.

Már a korábbi években megfogalmazódott az Állatorvostudományi Egyetemen, hogy a hallgatókkal igyekeznek jobban megismertetni a haszonállattartást, és arra ösztönözni őket, hogy ezen a területen hasznosítsák a megszerzett tudásukat, mondta el az intézmény rektora a mai online sajtótájékoztatón.

Dr. Sótonyi Péter hangsúlyozta, ezért vezették be a hetesi szolgálatot, amelynek során a hallgatók tangazdaságok munkájában tudnak részt venni. A ma aláírt megállapodással ebbe kapcsolódott be a mezőhegyesi Ménesbirtok is, amely hetente 10.-12. hallgatót fogad, és állja ennek minden költségét. A rektor úgy fogalmazott, hatalmas lehetőség az együttműködés, az itteni technológiával ugyanis a jövőt tudják megismertetni a diákokkal.

Lázár János rámutatott: ma Magyarországon rendkívül alacsony a haszonállatok száma, a II. világháború óta nem volt ilyen alacsony a sertés és szarvasmarha állomány. Mint kiemelte, a kormányzatban azon dolgoznak, hogy egy nagy agrárfordulat következzen be, ennek pedig feltétele a magyar állattenyésztés megerősítése is.

Olyan gazdasági erőt szeretnének ugyanis létrehozni, ami vidéken megteremti a minőségi élet feltételeit, ez viszont a politikus szerint önmagában növénytermesztéssel nem elképzelhető. Lázár János arra is rámutatott, hogy az állattenyésztés fejlesztéshez három dolog kell: politikai szándék, szaktudás, és technológiai váltás.

Lázár János: azért küzdünk, hogy visszaállítsuk a haszonállattal való állatorvosi tevékenység presztízsét 1

– Azt szeretnénk, hogy az Állatorvostudományi Egyetemen hallgató diákok egyre nagyobb százalékban forduljanak a haszonállatok felé a kisállatokkal szemben. Azért küzdünk most, hogy visszaállítsuk a haszonállattal való állatorvosi tevékenység presztízsét. – fogalmazott a kormánybiztos.

Hozzátette: Ménesbirtokot azért hozta létre az állam, azért vágtak bele ebbe a munkába, mert a cég célja, hogy mintát mutasson olyan 21. századi technológiák behozásával, amelyek hatással vannak a gazdálkodásra, megváltoztathatják a szemléletet, a munka minőségét. Ennek érdekében az állam összesen mintegy 50 milliárd forintot fektetett eddig a Ménesbirtokba, aminek akkor van értelme, ha meg tudják mutatni.

Lázár János azt is bejelentette, hogy a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. egy később meghatározott összeggel támogatni fogja a Marek József Alapítványt is, amely jelenleg 45 millió forintot fordít arra, hogy ösztöndíjjal támogassa azokat a hallgatókat, akik nem tudják fizetni az oktatás költségeit.

Nagy Szabolcs
Makó Híradó