Kormányellenes szövetkezés a Dél-Alföldön – kéz a kézben Botka, Márki-Zay és Putz

A két balliberális miniszterelnök-jelölt, Botka László szegedi és Márki-Zay Péter vásárhelyi városvezető mellett Putz Anita, Mártély polgármestere is feltűnt a legújabb kormányekéző gittegyletben.

Ellenzéki polgármesterek szerdán Szegeden nagy dérrel-dúrral, hangos dobpergés és Orbán-mocskolás közepette bejelentették a Magyar Önkormányzatok Szövetsége dél-alföldi tagozatának megalakulását. Hogy ennek a valóságban mi értelme, kihatása van a szegediek, a pécsiek, a bajaiak, a hódmezővásárhelyeik és a mártélyiak életére, az rejtély, de az esemény jó alkalmat teremtett egy jó alapos és kimerítő kormányszidásra. Sajtóbeszámolók szerint a jelen lévő balliberális politikusok nem is fukarkodtak a világvége-elméletek elővezetésével, tulajdonképpen elsiratták a magyar önkormányzatiságot, a baloldal korábbi (Botka László) és egyik jelenlegi (Márki-Zay Péter) miniszterelnök-jelöltjének előéneklése mellett. Botka az önkormányzatokkal szemben vívott háborút, Márki-Zay már-már európai uniós szabályszegést vizionált.

De tényleg, mi értelme volt most ennek az egésznek? Ne legyünk naivak: az efféle alkalmaknak és magukat érdekvédelmi szervezeteknek beállító gittegyleteknek az égvilágon semmi kézzelfogható hasznuk sincs, de az újabb ellenzékieskedő „altagozat” létrejötte nyilván nem független attól, hogy egy esztendő múlva parlamenti választásokat tartanak Magyarországon. Az ilyen összejövetelek és szerveződések tehát leginkább a közös, nyílt színi kormányekézés céljait szolgálják, amennyiben egy jól hangzó, hitelesnek tűnő név mögé rejtőzve nettó (országos) politizálnak. Miközben beledöglenek, hogy kifelé azt mutassák és kommunikálják, mintha valójában itt érdekvédelemről vagy a települések mindennapi ügyeinek összehangolásáról, érdemi munkavégzésről lenne szó. Ahogy az őszödi „klasszikus” mondta: „lósz.rt, mama!”

A kormányellenes szövetségen belül létrehozott újabb alszövetség (sóhivatal) tehát megint csak arra teremt majd alkalmat, hogy bizonyos politikusok, polgármesterek összejöjjenek – akár Hódmezővásárhelyen, akár Mártélyon –, és a kormányt mocskolják.

Hogy ebben az ármánykodásban úttörő szerepet tölt be Botka László és Márki-Zay Péter – aki egész életét az országos politikára és a Fidesz-fikázásra tette föl – abban nincs váratlan, annál meglepőbb és érdekesebb viszont, hogy a fotók tanúsága szerint csatlakozott hozzájuk Putz Anita mártélyi polgármester is, aki ezzel nyíltan a balliberális összefogás mellett határozta meg magát. Putz az eddigiekben látványosan igyekezett a falujáért kiállni, kapcsolatot keresni a kormánnyal és Lázár János országgyűlési képviselővel, az utóbbi időben viszont már egyértelműen a Márki-Zay-i útra lépett: a településvezetést kormányszidással, a Fidesz és politikusai támadásával próbálja felváltani. Hogy ezt a helyi közösség szempontjából miért tartja célravezetőnek, arra csak ő tudhatja a választ…

A fotó forrása: szeged.hu/Iványi Aurél / Putz Anita Facebook-oldala