Bálint Gabriella: mindannyian emberségből vizsgázunk most

Folyamatosan érkeztek a koronavírus elleni vakcinák az elmúlt hetekben a hódmezővásárhelyi Kovács-Küry Időskorúak Otthonába. A tapasztalatokról Bálint Gabriella, a fenntartó Kapcsolat Központ főigazgatója számolt be a Rádió 7 szerdai Közös Nevezőjében.

A vásárhelyi otthonban január 9-én adták be az első védőoltásokat 53 ellátottnak és 13 szociális dolgozónak. Ezt további oltások követték, így immár összesen 71 időskorú vette fel mindkét vakcináját, további 8 pedig igényelte azokat.  Az átoltottság így meghaladja az ötven százalékot.

A mindszenti idősotthonban eddig 10 időst és 2 kollégát oltottak be kétszer, illetve további 6 ellátott és 1 munkatárs kért oltóanyagot.

A Kapcsolat Központban a szociális dolgozók közül 15-en, a védőnők közül 11-en részesültek vakcinában. – A kollégáim 13 százalékát oltották be és további 17 százalékuk regisztrált. Náluk is arra törekszünk, hogy 60 százalék körül legyen az átoltottság, ami már komoly védettséget jelent – fejtette ki a főigazgató, aki saját maga is felvette a vakcinákat.

A műsor vendége mindenkit arra biztat, hogy igényelje a védőoltást, ugyanis hamarosan itt a tavasz és jön a nyár, és csak így szabadulhatunk meg a mostani korlátoktól, kötöttségektől.

A Kapcsolat Központ intézményeihez a pandémia idején folyamatosan érkeznek adományok. Az elmúlt egy-két hónapban például törölközőkben, gumikesztyűkben, maszkokban, fertőtlenítőkben, ruhaadományok és szárítógépben is részesültek a vásárhelyi közösség által. Bálint Gabriella ezért mindenkinek kifejezte a háláját.

A Közös Nevezőben elhangzott, az idősotthonokban apró figyelmességekkel próbálják átvészelni az idősek által a háborús időkhöz hasonlított helyzetet. Ugyan látogatási tilalom van érvényben, ennek ellenére látogatópontot alakítottak ki, hogy a bentlakók a hozzátartozóikkal üvegfalon és telefonon keresztül tarthassák a kapcsolatot. Erre szerdánként, szombatonként és vasárnaponként nyílik lehetőség.

Emellett törekszenek arra, hogy a körülményekhez képest minden különleges alkalmat megünnepeljenek az idősekkel, a legutóbb például szolid, ám mégis kellemes hangulatú farsangi mulatságot szerveztek a számukra.