Jobbik-iroda Hódmezővásárhely

Márki-Zay Péter a Jobbik hátán felkapaszkodva lett polgármester, azonban azóta szinte semmit nem lehet hallani a párt helyi szervezetéről. Úgy tűnik, a politikus felemésztette és eldobta az egykor őt hatalomhoz segítő politikai csoportot.

Mára már azt sem lehet tudni, hogy a vásárhelyi Jobbik egyáltalán működik-e, azaz megvan-e az alapszervezetük, az irodájuk, illetve hány tagjuk van még, és tartanak-e a számukra taggyűléseket. Síri csend veszi körül a pártot.

A témával nem most foglalkozunk először, mivel a jelenség sem mostanában kezdődött. Már 2019-ben felfigyeltünk arra, hogy nincs nagy mozgás az egykor Vásárhelyen is második legerősebb párt körül. A választók nem is díjazták ezt, ugyanis a közel két évvel ezelőtti, májusi európai parlamenti választáson történelmi kudarcot szenvedett a Jobbik: mindössze 1616 szavazatot, azaz 8,73 százalékot kapott a városban. Még a DK és a Momentum is felülmúlta őket, holott nekik nincs helyben alapszervezetük. A számok önmagukért beszélnek: az egykori nemzeti radikális, jobboldali pártból balliberálissá cukisodó egységtől elfordultak az emberek, nem tudták megbocsátani az elvtelen irányváltást. Mondjuk ez nem is csoda, hiszen előfordult olyan, hogy a Jobbik az MSZP-nek gyűjtött aláírást az EP-kampányban a piacon, újabban pedig büszkén pózolnak együtt azzal a Gyurcsány Ferenccel, akinek személye és tevékenysége ellen tulajdonképpen anno létrejöttek. Aligha véletlen, hogy rengetegen fordítottak ezért hátat a Jobbiknak.

Amiről két évvel ezelőtt beszámoltunk, az gyakorlatilag most is igaz: a párt vásárhelyi szervezete emberemlékezet óta nem tartott sajtótájékoztatót Hódmezővásárhelyen, nem nyilvánult meg helyi kérdésekben és az online térben, a Facebook-oldalukon is csak országos hírekkel kapcsolatban van aktivitás. Arra is kitértünk korábban, a szerkesztőségünkhöz eljutott információk szerint kritikus szintet kezd megütni a helyi Jobbik-szervezet taglétszáma, s az alapszabályban foglaltakkal ellentétben nem tartottak kéthavonta taggyűléseket sem, mondhatni, az érdeklődés hiányában…

Felmerült akkoriban az is, hogy ebben a lejtmenetként jellemezhető helyzetben lakat kerülhet a választókerületi Jobbik-irodákra is. Makón ez meg is történt, a vásárhelyi Rapcsák András utcai bérleményről pedig Dombi-Kiss László, a párt helyi elnöke akkor azt írta portálunknak: „a Jobbik országos vezetése annyira fontosnak tartja a hódmezővásárhelyi Jobbik munkáját és eredményeit, hogy mindenáron gondoskodni fog arról, hogy a városban tovább tudjon működni a helyi Jobbik irodája”. Kíváncsiak vagyunk, továbbra is fennáll-e ez az elképzelés, ugyanis semmit sem tudni arról, egyáltalán – legalább néha napján – nyitva van-e az iroda, van-e ott bármilyen (párt)élet.

Az őt kitaláló és hatalomra juttató pártot Márki-Zay annyiban kifizette, hogy a helyi Jobbik-szervezetet vezető Dombi-Kiss Lászlót beültette a városházára városüzemeltetési koordinátornak, de magát a vásárhelyi Jobbikot a jelek szerint gyakorlatilag teljesen lenullázta. Úgy tűnik, a párt vásárhelyi szervezete végleg eltűnt a süllyesztőben. A Jobbik-táborban egyébként – akár a még megmaradt szimpatizánsokról legyen szó, akár a lemorzsolódott támogatókról – információink szerint rohamosan csökken Márki-Zay népszerűsége. A volt és jelenlegi jobbikosok egyaránt sérelmezik, hogy pártjuk korábbi média- és gazdasági holdudvarának segítségével, a Jobbik politikai és terepmunkájának köszönhetően lett belőle városvezető, majd mégis inkább az MSZP-vonalnak adott nagyobb szerepet a városházán, amit Kis Andrea alpolgármesteri pozíciója szimbolizál. Érdekesség ugyanakkor, hogy újabban viszont már mintha Kis is kegyvesztetté vált volna, ennek megfelelően az ő támogatói köre is erősen megorrolt a polgármesterre – de erre még visszatérünk!

A vásárhelyi Jobbik jelenével kapcsolatban még pénteken kérdéseket küldtünk Dombi-Kiss László elnöknek. Többek közt arról érdeklődtünk, hány tagja van most az alapszervezetnek, hányan léptek ki a balra tolódás, a Gyurcsánnyal való összefogás miatt, hogy állnak a taggyűlésekkel, működik-e az irodájuk, miért nem nyilvánulnak meg az utóbbi években közéleti kérdésekben, s meg tudja-e erősíteni az értesülést, hogy egyre nagyobb az elégedetlenség a helyi Jobbikon belül Márki-Zayval szemben. Amint reagál, frissítjük cikkünket, vagy újat írunk.

Borítókép: Archív