Soron kívül oltják az élelmiszeráruházak raktárosait

FRISSÍTÉS:

Félreérthető hírek jelentek meg a sajtóban. Nem oltják soron kívül semelyik élelmiszer-áruház raktárosait, az oltás az oltási terv szerint történik – közölte a Koronavírus Sajtóközpont szerdán az MTI-vel.

Az oltási terv szerint elsőként az egészségügyben dolgozók, második körben a bentlakásos szociális intézmények lakói és dolgozói, harmadik körben a regisztrált legidősebbek, negyedik körben a regisztrált 60 év alatti krónikus betegek oltása kezdődött meg, és tart jelenleg is Magyarországon – írták.

A közlemény szerint az oltási tervben valóban szerepel a kritikus infrastruktúrában dolgozók oltása, és a magyar emberek ellátásának biztonsága szempontjából elengedhetetlenül szükséges logisztikai munkatársak felmérése is megtörténik, de ez nem azt jelenti, hogy bárkit közülük soron kívül oltanának.

A sajtóközpont mindenkit arra kér, hogy regisztráljon a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon, és éljen az oltás lehetőségével.

 

KORÁBBAN ÍRTUK:

Az országos oltási tervhez képest hamarabb vehetik fel a COVID-19 elleni vakcinát az egyik piacvezető, hetente több millió magyart kiszolgáló áruházlánc élelmiszer-raktárainak alkalmazottai. Az önkéntes lehetőségről ezen a héten nyilatkozhat a nyers és friss fogyasztású árutömegek tonnáit nap mint nap kezelő dolgozói kör – tudta meg a Magyar Nemzet. Az élelmiszer-biztonság megerősítésére kezdeményezett hatósági akcióban az első nagy kereskedelmi szereplőnél rövidesen indul a soron kívüli oltási program, amihez várhatóan a többi lánc logisztikai központjaiból is csatlakoznak.

Egyre szélesebb munkavállalói köröket érinthet a lakosság általános védettségéhez vezető vakcinázottság itthon, legújabban az áruházláncoknál gyorsultak fel az események. A Magyar Nemzet megtudta: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kezdeményezésére az egyik vezető áruházlánc logisztikai központjaiban már zajlik az országos felmérés arról, hogy a napi fogyasztású élelmiszer- és italtermékek elosztásával, mozgatásával megbízott alkalmazottak közül hányan élnének a soron kívüli, koronavírus elleni oltakozás lehetőségével.

Hatósági elrendelésre

– Az Operatív Törzs bízta meg a hivatalt, hogy mérje fel: az országos oltási tervben prioritásként kezelt létfontosságú létesítmények dolgozói kívánják-e magukat „idő előtt” beoltatni. Az élelmiszerláncok frissáru-elosztó, központi épületei ilyen létfontosságú egységek – mondta lapunknak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Bubenkó Csaba emlékeztetett: a szakaszokra bontott oltási terv megjelenése után már kezdeményezték, hogy az ötödikként sorra kerülő bolti alkalmazottak előrébb kerülhessenek a lakossági vakcinaprogram besorolásában, főleg amiatt, mert az országos ellátási láncban kiemelt szerepet töltenek be a családok alapvető bolti fogyasztásának kiszolgálói.

Kis helyen sok ember

– A raktárakban a nyolc-tíz-tizenkét órás műszakokban területenként több tucatnyian dolgoznak összezárva, van kockázat. Nem véletlen, hogy az első járványhullámban veszélyhelyzeti intézkedésként a nagy láncok raktáraiban, az országos elosztás szempontjából stratégiai pontokon lévő logisztikai bázisokon jelentek meg a katonaság szakemberei, erősítésképpen.

Ha a cégenként ezres nagyságrendben foglalkoztatott raktárosi körben – vagyis azok között, akik a boltokba szállított áruval minden esetben elsőként találkoznak – a vírusfertőzés elterjed és megborul a munkarend, emiatt nincs, aki szortírozza és felpakolja az árut a kamionokra, akkor az üzletekben hiába állnak sorba másfél méterenként a maszkos vásárlók, nem lesz mit hazavinniük – magyarázta Bubenkó Csaba.

Ezért jelentős, és mint mondta, reményeik szerint mind szélesebb körben alkalmazott eljárás lesz az elkövetkező időkben, hogy a napi fogyasztási cikk-kereskedelem résztvevőinek, így az áruházi vásárlótér szereplőinek is soron kívül biztosítják majd a védőoltás lehetőségét. Ezek a lépések ösztönzik a belső fogyasztással támogatott nemzetgazdaság biztonságos újraindulását.

Választani csak később lehet

Lapunkhoz eljutott az a vállalati levél, amelyben az érintett munkavállalókat tájékoztatják. Ebben azt írják: amennyiben a dolgozó most jelentkezik az oltásra, azzal vállalja, hogy a jelenleg Magyarországon hivatalosan engedélyezett vakcinák bármelyikével elláthatják.

A levél szerint a felkínált vakcinát akkor utasíthatják el az érintettek, ha a koruk és az egészségi állapotuk szerinti országos oltási tervnek megfelelően veszik majd fel az oltást, tehát nem prioritásként kezelt létfontosságú létesítmény alkalmazottjaként – ez esetben a tervben előttük szereplő állampolgárok után kaphatják meg a védőanyagot.

Az áruházlánc belső levelében kiemelik: fontos, hogy ez a lehetőség szabadon választható, és ha a dolgozó úgy dönt, hogy nem él a soron kívüli oltakozás esélyével, akkor a munkaviszonya tekintetében semmilyen hátrány nem éri, a döntésének semmilyen negatív következménye nem lesz.

Forrás: magyarnemzet.hu