Kormány: óriási az érdeklődés a vakcina iránt

Horvátország már tárgyal Moszkvával az orosz Szputnyik V oltóanyag beszerzéséről – mondta Vili Beros egészségügyi miniszter a válságstáb szerdai sajtótájékoztatóján Zágrábban.

A biztonság és a hatékonyság a legfontosabb számunkra – emelte ki a tárcavezető.

Szavai szerint az volna a legoptimálisabb, ha az európai gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezné a vakcinát, de az eltarthat egy ideig. Ezért horvát ügynökség feladata utánajárni, hogy lehetséges-e más módon beszerezni az orosz oltóanyagot – húzta alá.

Hozzátette továbbá: amikor horvát gyógyszerügynökség úgy értékeli, hogy a feltételek teljesültek, jóváhagyást adhat ideiglenes használatra.

A Jutarnji List című horvát napilap nem hivatalos forrásokra hivatkozva szerdán arról cikkezett: Zágráb egymillió adag orosz vakcinát tervez beszerezni az elkövetkező két-három hétben, hogy addigra rendelkezésre álljon, amikorra az EMA engedélyezi használatát, és ezt követően rögtön megkezdhesse vele az oltást. Így a többi rendelkezésre álló oltóanyaggal együtt nyárra beolthatnák a lakosság hetven százalékát – írták.

A tárgyalásokat a zágrábi orosz nagykövetség is megerősítette. A Hina horvát hírügynökségnek úgy nyilatkoztak: amennyiben megállapodásra jutnak a horvát kormánnyal, az oltóanyag két-három héten belül megérkezhet Horvátországba, ahol jelenleg a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcinájával oltanak.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 274 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 237 999-et. Egy nap alatt 18 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5357-re emelkedett. Kórházban 927 beteget ápolnak, közülük 84-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 1097-tel 181 604-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 12 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3745-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 648-en vannak kórházban, 128-an intenzív osztályon.

A szlovén kormány délután áttekinti az elmúlt egy hét adatait, de újabb enyhítések nem várhatók. Ljubljana hetente vizsgálja felül az intézkedéseket, a járványügyi adatok tükrében pedig dönt arról, enyhít-e a korlátozásokon, vagy meghosszabbítja őket.