Vásárhely ügyeiről tárgyalt Lázár János Orbán Viktorral

A testület munkáját személyesen Orbán Viktor miniszterelnök vezeti.

A Magyar Közlöny február 12-i számában megjelent 1048/2021. kormányhatározat szerint új Vidékfejlesztési Kormánybizottságot hozott létre Magyarország Kormánya, illetve Orbán Viktor miniszterelnök. A grémiumot személyesen Orbán Viktor vezeti, tagjai pedig Nagy István agrárminiszter, valamint Strump István, Navracsics Tibor és Lázár János.

A közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a Vidékfejlesztési Kormánybizottság célja, hogy az Európai Unió közös agrárpolitikájának kereteit jelentősen kitágító hazai fejlesztési források és a kapcsolódó uniós források nemzetstratégiai céljainkhoz illeszkedő felhasználása révén történelmi mértékben erősítse a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart, az agráriumhoz közvetlenül és közvetve kapcsolódó iparágakat, térségeket és közösségeket. Ezáltal versenyképessé és vonzóvá tegye a magyar agráriumot, olyan fejlesztések megvalósulását ösztönözze, amelyek a legmodernebb technológiák minél szélesebb körben való alkalmazását is elősegítik. További cél, hogy maradéktalanul érvényesítse a fenntartható fejlődés követelményeit a hazai mezőgazdasági fejlesztések során, európai léptékben is megerősítse a magyar közép- és felsőfokú agrárképzést, nemzeti önellátó képességünk helyreállítása révén hozzájáruljon Magyarország szuverenitásának egy évtizede tartó erősödéséhez, bővítse a nagyvárosokon kívül élő honfitársaink életlehetőségeit, hozzájárulva a magyar vidék elnéptelenedésének megállításához, a vidéki Magyarország megtartó erejének helyreállításához, s ösztönözze és támogassa Magyarország Kárpát-medencei szellemi és gazdasági szerepének megerősítését.

A Vidékfejlesztési Kormánybizottság ennek érdekében kialakítja hazánk tíz évre szóló mezőgazdasági, vidékfejlesztési és élelmiszeripari stratégiáját, meghatározza az ehhez szükséges stratégiák megvalósításához vezető intézkedéseket, gondoskodik arról, hogy az agráriumra szánt hazai és kapcsolódó európai uniós fejlesztési források felhasználása során az elsődleges cél a stratégiához illeszkedő intézkedések megvalósítása legyen.

A Vidékfejlesztési Kormánybizottságot tehát a miniszterelnök vezeti. A Vidékfejlesztési Kormánybizottság munkájában részt vesz az agrárminiszter (Nagy István), a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok

koordinációjáért felelős kormánybiztos (Stumpf István), az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos (Navracsics Tibor), a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos (Lázár János).

A Vidékfejlesztési Kormánybizottság titkára a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára. A pénzügyminiszter a Vidékfejlesztési Kormánybizottság ülésén meghívottként vesz részt. A Vidékfejlesztési Kormánybizottság munkáját az Agrárminisztérium segíti.

Lázár János is tagja lett az új Vidékfejlesztési Kormánybizottságnak