Csődbiztos kinevezését javasolja a Fidesz Vásárhelyen

Márki-Zay Péter bűnös gazdálkodásának köszönhetően Hódmezővásárhely folyamatosan a csőd szélén táncol, ezért a Fidesz azt szorgalmazza, hogy csődbiztost nevezzenek ki az önkormányzat élére – jelentették ki Cseri Tamás és Benkő Zsolt önkormányzati képviselők hétfőn. A kormánypárti politikusok a sajtótájékoztatójukon javaslatokat is megfogalmaztak, hogy miként rendeződhetne a város anyagi helyzete.

– Márki-Zay Péter múlt héten elismerte, hogy a várost három év alatt csődbe juttatta. A polgármester bűnös gazdálkodásának köszönhetően Hódmezővásárhely fizetésképtelenné válik. Az idei évre tervezett költségvetési hiány meghaladhatja a 600 millió forintot, így a 2021-es költségvetést ekkora veszteséggel tervezik – reagált Cseri Tamás Márki-Zay Péter múlt heti sajtótájékoztatójára. A város vezetője akkor úgy fogalmazott: 600-700 millió forintos azonnali segítségre lenne szüksége a településnek a továbbiakhoz.

A fideszes képviselő emlékeztetett, a város évek óta nem fejlődik, a Modern Városok Program projektjei nem valósulnak meg, és a polgármesteri hivatal sorra bukja el még korábban, az előző városvezetés által megnyert pályázatokat. – A polgármester természetesen megint a kormányra próbálja kenni a felelősséget, a tény viszont az, hogy míg folyamatosan arról szólnak a hírek, hogy a város a csőd szélén táncol, addig ő kinevezi havi egymillió forintért az egyik barátját tanácsadónak – folytatta.

Csődbiztos kinevezését javasolja a Fidesz Vásárhelyen 1

Cseri Tamás rámutatott: a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény kimondja, hogy a helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

– A Fidesz azt javasolja, hogy a polgármester és a képviselőtestület hozzon döntést arról, hogy a város élére egy csődbiztost nevezzenek ki, aki átveszi a város pénzügyi és gazdasági irányítását – jelentette ki Benkő Zsolt. Úgy véli ugyanis, hogy fennáll a valószínűsége annak, hogy az önkormányzat nem tudja teljesíteni kifizetési kötelezettségeit és adósságrendezési eljárásra is szükség lesz.

– Felhívjuk minden olyan helyi vállalkozás és cég figyelmét, aki szerződéses viszonyban van vagy lesz a várossal, hogy innentől kezdve semmi garancia nincs arra, hogy számláik kiegyenlítésre kerüljenek. Magyarul előállt az a helyzet, hogy nem tudnak fizetni a beszállítóknak – fejtette ki a képviselő.

Csődbiztos kinevezését javasolja a Fidesz Vásárhelyen 3

Benkő Zsolt kiemelte, ha a városvezetés nem hajlandó csődbiztost kinevezni, akkor a Fidesz konkrét javaslatokkal él, amelyekkel érdemben csökkenthető a hiány.

Javaslatok:

  • a város csak a kötelező feladatait lássa el
  • 3 alpolgármester helyett 1 alpolgármester is elegendő ilyen helyzetben
  • a város vizsgálja felül a cégeinél lévő horribilis fizetéseket, a felügyelőbizottságokban és városi cégekben meglévő kifizetőhelyeket szüntesse meg
  • a városházán meglévő, nagyszámú politikai tanácsadói létszámot számolják fel
  • szüntesseék meg a 70 millió forintból működő – egyébként propaganda szócsőként üzemelő – Médiacentrumot
  • vizsgálják felül a Városházán dolgozók létszámát, igazítsák azt a meglévő feladatok ellátásához
  • strandi csúszdapark és kemping mintegy 300 millió forintos fejlesztésének elhalasztása
  • a parkolórendszer 100 millió forintos betervezett korszerűsítésének elhalasztása
  • Kossuth téri 30 millió forintos büfé építésének elhalasztása

Cseri Tamás még elmondta, érdemes elgondolkozni azon, hogy miért csak Hódmezővásárhely van csődben a megyében. – Miért nincs csődben Szeged, Szentes és Makó? Miért nincsenek csődben a többi megyében lévő városok, amelyek sok esetben ellenzékiek? – tette fel a kérdéseket a képviselő, aki szerint ez jól rámutat arra, hogy Vásárhelyen nem a kormány és nem a koronavírus-járvány a felelős a jelenlegi rossz anyagi helyzetért.

Csődbiztos kinevezését javasolja a Fidesz Vásárhelyen 2