Emmanuel Macron sem zárkózik el az orosz vakcinától

Emmanuel Macron nem zárkózik el a Szputnyik V orosz vakcina alkalmazásától sem – derült ki abból az interjúból, amelyet a TF1 televíziónak adott. A francia államfő tájékoztatása szerint néhány héttel ezelőtt már szakértői csapatot is küldött Oroszországba, a visszajelzések pedig pozitívak, az eredmények jók. A politikus ugyanakkor az orosz oltóanyag használatát ahhoz kötötte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezze a szert.

– Ez egy tudományos, nem pedig politikai döntés – szögezte le, hangsúlyozva: a legfontosabb, hogy minden életet megvédjenek.

A francia elnök azt ígérte, nyár végére minden arra vállalkozó francia állampolgárt beoltanak. A 67 milliós Franciaországban három vakcinával, a Pfizer–BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca fejlesztéseivel oltanak, de utóbbit a 65 év felettiek nem kaphatják. Eddig 1,6 millió dózist adtak be, ezzel lakosságarányosan a franciák még az uniós átlagtól is elmaradnak.

Hasonló hangnemben nyilatkozott Angela Merkel is. A német kancellár az ARD-nek adott interjúban méltatta a Szputnyik V vizsgálati eredményeit, miután a tekintélyes The Lancetben közölt tanulmány szerint az oltóanyag 91,6 százalékos hatékonyságot mutatott.

– Minden vakcinát örömmel látunk, de csak miután engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség – fogalmazott.

Korábban Jens Spahn német egészségügyi miniszter ugyancsak megerősítette, hogy nincs akadálya az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinák használatának, ha megkapják az Európai Unió jóváhagyását. A miniszter reményét fejezte ki, hogy az orosz és a kínai vakcina segíthet Európának túljutni az oltóanyaghiányon.

Forrás: magyarnemzet.hu