Márki-Zay szerint eredmény, hogy nem épült új könyvtár a Kossuth téren

Kapaszkodjanak meg: a balliberális polgármester szerint „színtiszta hazugság”, hogy Hódmezővásárhelyen tavasszal mintegy 100 közalkalmazott bérét csökkentették 50-75 százalékkal. Állítja, ők „csodálatos választást” kínáltak az érintett munkavállalóknak. Úgy tűnik, tényleg nincs határa a pofátlanságnak…

A klasszikus után szabadon: kedves olvasók, kedves vásárhelyiek, a szemüknek higgyenek, ne Márki-Zay Péternek! A politikus ugyanis – ha „porszívóügynök” – a jelek szerint saját kis alternatív valóságának serény építése közben még arra is képes, hogy tagadja a tagadhatatlant. Vagyis megkísérelje megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. A városvezető nem bírja ki, hogy ne az övé legyen az utolsó szó egy közéleti vitában, de ezúttal saját kardjába dőlt. Mutatjuk a soros csúsztatását. Készüljenek fel, mert méretes!

Történt, hogy egy héttel ezelőtt Cseri Tamás fideszes képviselő egy kis mozgóképes összeállítással tárta fel a közösségi médiában: úgy tűnik, a város „csődközeli” helyzetében a spórolás csak akkor fontos, ha nem érinti Márki-Zay belső körét. Emlékeztetett, az a politikus, aki most, a koronavírus-járvány második hullámában, a gazdasági válság közepén egy harmadik alpolgármester kinevezését jelentette be (ráadásként egy jó barátját, támogatóját emeli zsíros városházi pozícióba), 2020 első felében még „pénzhiányra hivatkozva legalább 100 hódmezővásárhelyi közalkalmazottnak csökkentette a fizetését minimum 50 százalékkal, de volt, akinél a 75 százalékot is elérte a bérmegvonás mértéke”. Ez a fizetéscsökkentés akkor több hódmezővásárhelyi család megélhetését sodorta veszélybe – húzta alá Cseri.

Annak idején egyébként portálunk számos cikkben foglalkozott a témával. Megírtuk: májustól mintegy száz vásárhelyi családot szorított meg durván a városvezetés. A vásárhelyi közélet akkoriban a helyi közalkalmazottak, vagyis az (átmenetileg bezárni kényszerülő vagy takaréklángon működő) önkormányzati intézmények, cégek dolgozóinak megváltozott foglalkoztatásától, bércsökkentésétől volt hangos (meg attól, hogy a városvezetés elbocsátásokkal is riogatott). Márki-Zayék ráadásul úgy vezényelték le a fizetéskurtításokat, hogy a polgármester nem tudta elárulni, pontosan mennyit takarít meg az önkormányzat a munkavállalók drasztikus bércsökkentésével…

A városvezető ennek ellenére most azzal állt elő, hogy Cseri Tamás hazudik. Előbb egy Facebook-posztban, majd szokásos vasárnap esti Facebook-prédikációjában ment neki a fideszes képviselőnek.

„Cseri Tamás azt is állítja, hogy a Covid első hullámában Hódmezővásárhelyen mi erőszakkal lecsökkentettük…; több mint száz közalkalmazott bérét 50-75 százalékkal csökkentettük. Hát ez is színtiszta hazugság!” – harsogta a polgármester ellentmondást nem tűrően.

De miről is van itt szó? Mint annak idején többször összefoglaltuk, míg a környező településeken (így Makón vagy Szegeden!) a veszélyhelyzet ellenére is megkaphatták teljes fizetésüket az érintett munkavállalók, addig Hódmezővásárhelyen három „gáláns, humánus lehetőséget” kínált fel az önkormányzat a közalkalmazottaknak május 1-jétől kezdve. Az első, hogy maradjanak otthon, és ne végezzenek munkát, így a bérük 25 százalékát kapják meg települési támogatás formájában. A második, hogy napi 4 órában folytassák a szakmai tevékenységüket a fizetésük 50 százalékáért. A harmadik pedig, hogy csatlakozzanak az úgynevezett városi mobil munkacsoporthoz, aminek a tagjai a 8 órás fizetésükért dolgoznak, azonban nem feltétlenül tudták előre, hogy hol, mikor, milyen feladatot kell elvégezniük… „Bármelyiket választhatják, rosszul járnak: vagy jelentősen csökken a fizetésük, vagy ismeretlen munkára jelentkeznek önként” – szögeztük le még tavasszal. A polgármester arra is utalt egyébként nyilvánosan, hogy a változtatás akár 300 embert is érinthet városi szinten (még ha később kiderült, talán nem lett ekkora ez a szám)…

Márki-Zay egészen elképesztő szintre emelte a mellébeszélést, amennyiben most azt állítja „Hódmezővásárhely nemhogy büntette volna a dolgozóit, hanem kimondottan támogatta.” Tovább is van, mondja még!

„Mi nem leszűkítettük a lehetőségeket, hanem olyan CSODÁLATOS VÁLASZTÁST (sic!) kínáltunk a vásárhelyi alkalmazottaknak, amit tudomásom szerint más város nem” – tolta le a nevetséges propidumát. (No, kíváncsiak vagyunk, vajon az érintettek olyan „csodálatos választásnak” érezték-e a finoman fogalmazva is kényszerszagú helyzetet, ahol rossz és rosszabb közül „választhattak”…)

De ha már Márki-Zay az utcai takarítógépet megszégyenítő fordulatszámmal tolja a szánalmas szerecsenmosdatást, nézzük meg, mi a valóság, mi történt Vásárhelyen 2020 májusában! A polgármester tehát most azt állítja, „színtiszta hazugság” Cseri Tamás részéről, hogy „több mint száz közalkalmazott bérét 50-75 százalékkal csökkentettük”. Nos, a balliberális politikusnak sikerült saját magát cáfolnia, ugyanis anno május 4-i sajtótájékoztatóján – éppen a Promenad.hu érdeklődésére – MAGA ISMERTE BE: május 1-jétől 78 fő munkavállaló bérét csökkentették 50 százalékra négyórás foglalkoztatás mellett, 14 fő munkavállaló maradt otthon úgy, hogy javadalmazása 75 százalékát veszítette el közben (és 30 fő munkavállaló jelentkezett átcsoportosításra a városi mobil munkacsoportba. Azt viszont nem árulták el kérdésünkre sem, hogy a változtatással érintett intézmények, cégek dolgozói közül pontosan hányan tarthatták meg eredeti munkájukat teljes munkaidőben, teljes béréért.)

Mi ez – kérdezzük ennyi idő elteltével is – ha nem mintegy száz vásárhelyi munkavállaló, száz vásárhelyi család brutális megszorítása? Ennyit akkor a fjordokról meg arról, ki hazudik!

Cseri Tamás pedig úgy csapta le a magas labdát: Vásárhelyen akkor tekinthetünk valamit ténynek, ha Márki-Zay állítja az ellenkezőjét…

„Márki-Zay szerint hazudok, mert tavaly önkormányzati dolgozók tucatjai önként választották a négyórás munkarendet, fele fizetésért. Erre csak annyit szeretnék reagálni: aki elhiszi, hogy Magyarországon van olyan dolgozó, aki ÖNKÉNT mond le 220 körüli bruttója feléről, az nagyobb bolond, mint a polgármesterünk…” – fogalmazott Facebook-bejegyzésében.

Summa summarum: Márki-Zay Péter ezúttal (is) bölcs(ebb) maradhatott volna, ha hallgatott volna. Önök pedig, kedves olvasók, kedves vásárhelyiek, akkor teszik jól, ha nem arra figyelnek, amit a balliberális politikus mond, hanem csakis arra, amit tesz…