Újabb perben mondták ki Márki-Zay Péter bűnösségét cím

A Csongrádi Járásbíróság elsőfokú ítélete szerint a vásárhelyi polgármester bűncselekményt követett el, miután jogsértő kijelentéseket tett Juhász Tünde kormánymegbízottról és Holubán Csilla járási hivatalvezetőről. Márki-Zayt – visszaesőként – 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

Újabb büntetőügyben mondta ki a bíróság bűnösnek Márki-Zay Pétert. A Csongrádi Járásbíróság keddi elsőfokú, nem jogerős döntése szerint a vásárhelyi polgármester egy 2019. július 25-i Facebook-posztjában jogsértő kijelentéseket tett Juhász Tünde megyei kormánymegbízottról és Holubán Csilláról, a Szegedi Járási Hivatal vezetőjéről, amivel elkövette a rágalmazás bűncselekményét.

A bíróság egyúttal emlékeztetett, Márki-Zaynak nem ez az első rágalmazási ügye és büntetése. Mint portálunk is megírta, nyáron ugyancsak a Csongrádi Járásbíróság első fokon egy év próbára bocsátotta a vásárhelyi pedagógus, iskolaigazgató, Miklós Anikó rágalmazása miatt. Kiderült, ez az ítélet közben decemberben másodfokon jogerőssé vált, vagyis Márki-Zayt most a jogerős próbára bocsátás idején marasztalták el újból rágalmazás miatt.

A két ügyet kvázi egyesítve, a bíróság elsőfokú ítélete szerint most a politikust – ily módon kétrendbeli rágalmazás elkövetése miatt – 250 napi elzárásnak megfelelő 500 ezer forintos pénzbírságra ítélték. (Ami ha jogerős ítélet esetén sem fizetné ki, adott esetben fogházban letöltendő büntetést vonhat maga után.) Márki-Zay a tárgyalást követően élő videóban jelentette be: fellebbezést nyújt be a szerinte„jogállamellenes” döntés ellen.

(A balliberális politikus amúgy egy harmadik büntetőügyben is a vádlottak padján ül: nemrég első fokon a Szegedi Járásbíróság is bűnösnek találta Lázár János rágalmazása miatt, amiért a még nem jogerős ítélet szerint 400 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki rá.)

Fotó: archív