Spanyolországban több kórház az összeomlás szélén áll

Sürgősen otthoni karantént kellene kihirdetnie a spanyol kormánynak – ezt mondják magas pozícióban lévő orvosszakértők. A kórházak több régióban ismét az összeomlás szélén állnak, hétvégén csaknem százezer új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, az egészségügyi miniszter pedig mindeközben a katalán választások miatt ma távozik posztjáról.

Karanténba kellene zárni a spanyolokat – így véli több orvosszakértő. Hatalmas a nyomás a nyugat-európai ország egészségügyi rendszerén, már több mint egy hete dőlnek meg a negatív rekordok: a hétvégén csaknem százezer (93 822) új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, több régió intenzív osztályai hatvan-hetven százalékos telítettségről számolnak be és átlagosan naponta hétszázan vesztik életüket a koronavírus vagy annak szövődményei miatt.

Szakértők szerint sokkal szigorúbb korlátozásokra lenne szükség Spanyolországban, köztük az otthoni karantén bevezetésére, amitől a központi kormány elzárkózik. Az állami rádió reggeli műsorában Rafael Bengoa, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi egészségügyi igazgatója nyomatékosan fejezte ki véleményét a kormány intézkedéseiről. Szerinte sürgősen meg kellene változtatni a járványkezelési stratégiát, mivel az eddig meghozott korlátozások nem hoztak eredményt.

Bengoa szerint az nem megoldás, hogy az embereket önkéntes karanténra kérik, ugyanis erről a felelős vezetőknek kell dönteniük. Bírálta a kormány karácsonyi intézkedéseit is, mondván, azok túl lazák voltak, amit az ország nem engedhetett volna meg magának. Szerinte ha az ünnepekkor nyitás helyett mindenkit otthon tartottak volna, akkor most a kórházak nem állnának az összeomlás szélén és nem lenne ekkora a halálozási arány.

Antoni Plaséncia, a Barcelonai Globális Egészségügyi Intézet főigazgatója is kételkedik abban, hogy a jelenlegi intézkedésekkel el lehet laposítani a járványgörbét. Szerinte a kormánynak ki kellene hirdetnie egy két-három hetes otthoni karantént, mert csak ezzel lehet megfékezni a vírus terjedését.

María Luisa Blasco, a Valenciai Orvosi Társaság intenzív részlegének elnöke is úgy véli: az eddigi korlátozások csak arra voltak elegendők, hogy a valenciai kórházakat teljesítőképességük határára sodorják. A régióban az utóbbi 22 napban megduplázódott a kórházba került Covid-betegek száma. Úgy fogalmazott: a harmadik hullám felülmúlt minden elképzelhető várakozást.

– Féltünk és félünk most is a kórházak összeomlásától. Teljesen újra kell szerveznünk mindent, hogy egyetlen koronavírusos beteg se maradjon ellátás nélkül – mondta. Valenciában a múlt héten elkezdték átirányítani a betegeket az ősszel felállított kempingkórházakba, de jól szemlélteti a helyzet súlyosságát a szintén Valencia közösségben található villenai (Alicante) börtön helyzete is. Az El Mundo című napilap azt írja: jelenleg 1250 fogvatartott közül 650-en karanténban vannak. Az ott dolgozókat ennek ellenére nem tesztelik, sőt a személyes találkozókat is csak a közelmúltban fújták le, eddig a rabok szabadon találkozhattak családtagjaikkal. A börtön alkalmazottai kétségbeejtőnek és kilátástalannak érzik a helyzetüket, ezért már többen felmondtak.

A 19 spanyol autonóm régióvezető többsége az utóbbi hetekben már kérte a kormányt arra, hogy biztosítsa nekik a jogi eszközöket az otthoni karantén kihirdetésére vagy legalább az éjszakai kijárási tilalom meghosszabbítására, ám a kormány elzárkózott ettől. Pedro Sánchez miniszterelnök szerint az eddig meghozott intézkedések elegendők a harmadik hullám megfékezéséhez. Az ellenzéki pártok közben a kormányfő mellett Salvador Illa egészségügyi minisztert bírálják. Utóbbi ugyanis a Katalán Szocialista Párt jelöltjeként indul a katalán választásokon, ezért kedden távozik posztjáról. Az ellenzék úgy véli: a pozíciócsere tovább súlyosbíthatja az egészségügy helyzetét, mivel egy ilyen kritikus időszakban a lehető legrosszabb lépés leváltani a járványkezelés egyik kulcsfiguráját. Az ellenzéki vezetők hetek óta hangoztatják: a miniszterelnöknek és az egészségügyi miniszternek nem a katalán szavazatokat kellene számolniuk, hanem a koronavírusos betegeket és a vakcinákat.

Forrás: magyarnemzet.hu