Orbán Viktor: minden életért harcolni fogunk!

A magyaroknak nem magyarázatra van szüksége, hanem vakcinára, Éppen ezért kell Magyarország máshonnan is kell vakcinát szereznie. Ezért is tárgyal ma Szijjártó Péter az oroszokkal az vakcina ügyében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A magyar kultúrában úgy van, hogy ha elkezdünk beszélni egy problémáról, megevezzük a problémát. Nevesítsük az okokat, és próbáljuk megkeresni a megoldásokat. A brüsszeli kultúra azonban nem így működik. Az sokkal inkább a párizsi udvari kultúrát követi: előbb dicsérni kell az uniót, hogy milyen jó, hogy nélküle milyen nehéz lenne. Ez egy magyar számára frusztráló.

Azonban ez tegnap is így volt. Ha nyers magyarsággal közöltem volna a fájó tényeket, hogy Izraelben, Nagy Britanniában már sokkal több embert oltottak be, mint az unióban, és az unióban sokkal több is a halott, akkor meg sem hallgattak volna. Nem lehet arról beszélni, nyerseséggel, hogy miért nem lehet kiadni az Astra Zeneka vakcina engedélyét – mondta Orbán Viktor a brüsszeli tárgyalási mechanizmusokról.

Brüsszel megkötött szerződéseket például a Pfizerrel, amely nem úgy szállítja az oltóanyagokat, ahogyan azt a kontraktusban megígérte. A versenyhelyzet mozdítja előre a szállítást. Ameddig nem kötünk szerződést másik gyártókkal, az nem motiválja a gyártókat, hogy gyorsabban szállítsanak – mondta Orbán Viktor.

Hozzátette, bizonyos cégeknél millió számra állnak a raktárban a vakcinák, melyek Brüsszel késlekedése miatt még nem kerültek elfogadásra. Ennek a hátterére nem látunk rá, de a miniszterelnök az EU-csúcson is megerősítette pozícióját: „Vakcinát, vakcinát, vakcinát”.

Azt tegnap megtudtuk, hogy mi az oka annak, hogy lassan működik a vakcinabeszerzés. Azonban a magyaroknak nem magyarázatra van szüksége, hanem vakcinára, Éppen ezért kell Magyarország máshonnan is kell vakcinát szereznie. Ezért is tárgyal ma Szijjártó Péter az oroszokkal az vakcina ügyében.

Nem akarok huzakodni Brüsszellel, mert az egy politikai vita, itt viszont emberéletekről van szó. Arról, hogy vajon a tagországok jobban jártak volna, ha nem az unión keresztül szerzik be a vakcinát, hanem saját maguk intézkednek, valamint arról, hogy kit terhel a késlekedésért a felelősség, majd később vitázunk. Erre most nincs idő, majd a veszélyhelyzet után visszatérünk rá – fejtette ki.

„A magyar álláspont nagyon világos: Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret” – fogalmazott a kormányfő.

Forrás: hirado.hu