Menetelés Egyiptomban: hat góllal nyert válogatottunk a brazilok ellen

Brazília ellen indította a középdöntőt a magyar válogatott az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságon, és két kisebb hullámvölgytől eltekintve biztos győzelmet aratott (29–23), ezzel továbbra is hibátlan a tornán, és vezeti a csoportját.

A brazilok felkészülését alaposan átírta a koronavírus-járvány, a pozitív mintát produkáló kapus, Leonardo Tercariol és a korábban Szegeden játszó, jelenleg a Barcelonát erősítő balátlövő, Thiagus Petrus nem is utazhatott el Egyiptomba, míg a balszélső Felipe Borges az érkezés után lett pozitív. Ráadásul a szakmai stáb öt tagja, köztük Marcus „Tatá” Oliveira szövetségi kapitány is elkapta a vírust. A szakember így az internet segítségével egyeztetett az őt helyettesítő segítőivel. Bár reménykedett benne, hogy a középdöntőre esetleg csatlakozhat a csapatához, végül ez nem következett be a mienk elleni meccsig.

Gulyás István egy helyen változtatott a benevezett keretünkön a német meccshez képest, Balogh Zsolt ki-, Hanusz Egon bekerült. A kezdőben pedig a legutóbbi bravúros siker alkalmával nem igazán használt szélsőket cseréltük ki, és rögtön Hornyák Péter góljával indult a meccs. A Tatabánya játékosa később is aktív volt, lerohanással és jó ütemű befutással is jelentkezett. A Barca átlövője, Haniel Langaro bekezdett, tíz perc alatt háromszor talált be (utána viszont a szünetig már nem), és miután voltak pontatlanságaink támadásban, vezettek is a brazilok. Ment az adok-kapok, sokáig egyik csapat sem tudta uralni a játékot. Védekezésben nagyot kellett harcolnunk a veszprémi Rogério Moraessel, de Bánhidi Bencét is nehezen tudták tartani a túloldalon.

Amint jobban zártunk hátul, és Mikler Roland is megfogott néhány szélről érkező kísérletet, át tudtuk venni az irányítást (8–7). Bánhidi mellett Máthé Dominik járt az élen a gólszerzésben, egy 5–1-es sorozattal 11–8-ra megléptünk. Közben az ellenfél jobbátlövője, José Toledo súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett, ölben kellett levinni a pályáról.

Ugyan a közte négyért is támadhattunk, de kimaradtak a helyzeteink, és az emberelőnybe kerülő brazilok gyorsan felzárkóztak egyre, míg Ancsin Gábort már másodszor állították ki. A csereként beálló Bodó Richárd hatperces gólcsendet tört meg, így elmaradt a brazil egyenlítés. A szegedi átlövő és klubtársa, Rosta Miklós találataival új lendületet vettünk, miközben összeállt a védekezésünk, nem hagytunk helyet a braziloknak. Remek volt a fal és a kapus összhangja, jöttek a blokkok, míg Mikler nyolc védést mutatott be az első félidőben (ez 42 százalékos hatékonyságot jelentett az esetében). Az utolsó kilenc percben nem kaptunk akciógólt, csak egy hetest, így a döntetlen közeli állásból a szünetre 16–11-es előnyt építettünk ki.

A második játékrész elején folytatódott a jó szériánk, már héttel is vezettünk, majd Langaro révén talált be újra akcióból a dél-amerikai csapat. Ettől magára talált az ellenfél, a végül nyolcig jutó Barca-játékos több lövése is bepattant Miklerről, és a visszaesésünket kihasználva 20–17-re megközelített minket Brazília.

A 41. percben időt kellett kérnünk, és Chema Rodríguez felemelt hanggal nyomatékosította a játékosokban, „ez a világbajnokság, itt semmit sem kapunk ajándékba, ezért végig küzdenünk kell!”. Való igaz, hogy nem férnek bele a hasonló megtorpanások, ugyanis a brazilok már a spanyolok elleni döntetlenjük alkalmával bebizonyították, nagyobb hátrányból is vissza tudnak jönni.

Hatott a fejmosás, mert összekapta magát a csapatunk elöl és hátul, Székely Márton hetest fogott, Sunajko Stefan kritikus pillanatokban talált be a bal szélről, és percek alatt visszaállt a félidei különbség. A brazil időkérés sem akasztotta meg a lendületünket, Sipos Adrián labdaszerzést követő lerohanásos gólja mutatta, hogy (újra) együtt éltünk a játékkal. A hajrában, nyolcgólos vezetésnél (27–19) már nyugodtan jöhettek az addig kevesebbet játszók, a győzelmünk nem forgott veszélyben.

Hatgólos sikerünkkel hoztuk a kötelezőt (29–23), így továbbra is hibátlanok vagyunk a vb-n, és közelebb kerültünk a negyeddöntőhöz. Ebből a szempontból rendkívül fontos lesz a szombati, lengyelek elleni találkozó.

Ez a legjobb rajunk az 1986-os svájci vb óta, akkor egészen az ezüstéremig meneteltünk.

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
   1. MAGYARORSZÁG 3 3 102–69 +33 6
   2. Spanyolország 3 2 1 88–83 +5 5
   3. Lengyelország 3 2 1 89–66 +23 4
   4. Németország 3 1 2 99–75 +24 2
   5. Brazília 3 1 2 75–91 –16 1
   6. Uruguay 3 3 48–117 –69 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI KÖZÉPDÖNTŐS MÉRKŐZÉSEI:

Január 23. (szombat), 18.00: Lengyelország–Magyarország (Tv: M4 Sport)
Január 25. (hétfő), 18.00: Spanyolország–Magyarország (Tv: M4 Sport)

Forrás: nso.hu