Remek siker a németek ellen, az élről kezdjük a középdöntőt!

A magyar férfi kézilabda-válogatott 29–28-ra legyőzte Németországot az egyiptomi világbajnokság csoportkörének 3., egyben utolsó fordulójában, így hibátlan mérleggel az A jelű kvartett élén zárt, és négy ponttal, a csoportja éléről várhatja a középdöntőt, amelyet csütörtökön Brazília ellen kezdünk.

A két bemelegítő mérkőzés után az első igazi erőpróba várt a mieinkre Németország ellen. Alfred Gíslason számos klasszisát nélkülözte lemondások és sérülések miatt, de a Zöld-foki-szigetek visszalépése miatt négy napot készülhetett csapatával a csoportrangadóra.

A magyar szakmai stáb döntése értelmében két irányító, Győri Mátyás és Hanusz Egon is kimaradt a nevezettek közül, Gulyás István szövetségi kapitány ezt a meccs előtt a mutatott forma mellett azzal indokolta, hogy nagyobb szerepet szánunk a szélsőknek az esetleges német nyitott védekezéssel szemben. Rajtuk kívül Borbély Ádám és a honosított Petar Topic foglalt még helyet a lelátón.

A két fiatal átlövőnk, Szita Zoltán és Máthé Dominik nagy bombákkal nyitott, de közben a középső védőink, Bánhidi Bence és Sipos Adrián is hamar megkapták az első kiállításukat. A fölöslegesnek tűnő agresszivitásért kapott büntetésekkel a saját dolgunkat nehezítettük meg, de Mikler Roland kettős emberhátrányban bravúrral védett. Ezeket a jeleneteket, valamint néhány elhibázott passzt leszámítva elöl és hátul is jól játszottunk.

Egy 5–1-es sorozattal 10–6-ra elhúztunk, Gíslasonnak időt kellett kérnie. A németek egy időre megnyitották a falukat, valamint az erre a meccsre benevezett, de a labdával nem igazán találkozó Andreas Wolffot Johannes Bitter váltotta fel a kapuban. A végül nyolc gólig jutó Máthé ellenállhatatlan volt, és beállóban Bánhidi Bencét is rendre meg tudtuk játszani, így tartottuk a vezetésünket.

Ancsin Gábor is jó lövésekkel szállt be, míg a túloldalon leginkább a szélső Marcel Schiller tudott eredményes lenni. A szünet előtt váratlanul megtorpantunk, elhibázott helyzetek, ötödik két perc jellemezte a játékunkat, a németek még a dudaszó előtt is betaláltak, így egészen 15–14-re jöttek fel, jókor jött tehát nekünk a szünet.

A második játékrészben hamar egyenlített az ellenfél, ezért kezdhettük újra az építkezést. A kezdősorunk ismét felvette a ritmust támadásban, de közben a kapunk előtt sokszor tudtak ziccerbe kerülni a németek, akik Uwe Gensheimert is bevetették (a Löwen klublegendája rögtön a háta mögött húzott kapura egy kínai figurát). Ezzel együtt tartani tudtuk az egy-két gólos előnyünket, amely lélektanilag kedvezőbb pozíció volt, mintha nekünk kellett volna üldöznünk a riválist.

Mikler jókor tett be újabb védéseket a közösbe, miközben Gíslason idegesen járkált fel-alá az oldalvonal mellett. 22–20-as vezetésünknél hosszú percekig beragadt az állás, többször is támadhattunk a közte háromért, ehelyett a németek egyenlítettek. Bodó Richárd törte meg a hat és fél perces gólcsendünket, de kisvártatva a csapatának a második félidőben új lendületet adó Paul Drux találata már a német fordítást jelentette tíz perccel a vége előtt.

Ebben az időszakban a németek sokkal könnyebben lőtték a góljaikat, míg mi kiismerhetővé váltunk, jobban meg kellett küzdenünk a találatokért. A meccs legjobbjának megválasztott, hibátlanul lövő Bánhidi azonban beállóban rendre megjátszható volt, a hetedik és nyolcadik góljával újra vezettünk. Rosszkor jött a hajrában egy emberhátrány, a németek az utólag behívott Patrick Groetzki első lövésével egyenlítettek, de még támadhattunk a győzelemért. Végül az egész meccsen nagy munkát végző Lékai Máté vállalta fel az egy-egyezést, és jól tette, góljával 29–28-ra nyertünk. A maradék másodpercek már leperegtek, kezdődhetett a körtánc!

Négy vesztes meccs után nyertünk a mumus németek ellen (az összmérlegünkben így is ez csak a hatodik siker három döntetlen és huszonkét vereség mellett), ráadásul világbajnokságon 2011-et követően mindössze másodszor sikerült őket felülmúlni. Mindez napra pontosan egy évvel azután történt, hogy a magyar férfiválogatott elkapta az előzetesen esélyesebbnek tartott Szlovéniát a svédországi Európa-bajnokságon.

A mieink így csoportgyőztesként, a maximális négy ponttal mentek tovább a középdöntőbe, amelyet az élről kezdünk az Új Fővárosban. A másik csoportból csütörtökön Brazília, szombaton Lengyelország, míg hétfőn Spanyolország lesz az ellenfél az I. csoportban, mindhárom meccsünk 18 órakor kezdődik. A célként kitűzött negyeddöntőhöz az első két helyen kell végeznünk a következő körben. Ehhez remek alapot teremtett a németek elleni siker.

MAGYARORSZÁG–NÉMETORSZÁG 29–28 (15–14)

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
   1. MAGYARORSZÁG 3 3 83–46 +37  6
   2. Németország 3 2 1 81–43 +38  4
   3. Uruguay 3 1 2 42–87 –45  2
   4. Zöld-foki-szigetek 3 3 0–30 –30  0

 

KÖZÉPDÖNTŐ, INNEN FOLYTATJÁK AZ I. CSOPORTBAN
   1. MAGYARORSZÁG 2 2 73–46 +27 4
   2. Spanyolország 2 1 1 56–55 +1 3
   3. Németország 2 1 1 71–43 +28 2
   4. Lengyelország 2 1 1 59–50 +9 2
   5. Brazília 2 1 1 52–62 –10 1
   6. Uruguay 2 2 32–87 –55 0

 

AZ I. CSOPORT PROGRAMJA (ÚJ FŐVÁROS)
1. 21. 15.30 Uruguay–Lengyelország
1. 21. 18.00 MAGYARORSZÁG–Brazília
1. 21. 20.30 Spanyolország–Németország
1. 23. 15.30 Uruguay–Spanyolország
1. 23. 18.00 Lengyelország–MAGYARORSZÁG
1. 23. 20.30 Németország–Brazília
1. 25. 15.30 Brazília–Uruguay
1. 25.  18.00 Spanyolország–MAGYARORSZÁG
1. 25. 20.30 Lengyelország–Németország

Forrás: nso.hu