Kincsek egy Klauzál utcai ház fiókjának mélyén

„Néprajzi Gyűjteményünk két izgalmas műtárggyal gyarapodott. Az ezüstötvözetből készült szemüvegek az 1900-as évek első évtizedeiből származnak, s egy Klauzál utcai ház régi éjjeliszekrényének fiókjából kerültek elő” – közölte a Tornyai János Múzeum a Facebook-oldalán.

Az egyenes szárú, kis dioptriaértékű nagyítólencsével ellátott szemüveg sokáig szolgálta a látás javítását, amit lencséinek optikai vizsgálata bizonyít. A benne lévő, úgynevezett tórikus lencsék ugyanis a 20. század végéről származnak.

A korbácsszárú keret sötétített üveglencséi azonban dioptria nélküliek, anyagukban színezettek, s egyidősek a kerettel. Ezt a szemüveget valószínűleg egészségügyi okokból használták az erős sugárzás ellen – habár ezek a lencsék még nem voltak képesek kiszűrni a káros UV sugarakat.

A szemüveg-kollekció felöleli a 19. század vége és a 20. század vége közötti időszakot, lornyont és cvikkereket, valamint fém, acetát és más műanyagkeretes szemüvegeket foglalva magába. További különlegessége a II. világháború idejéből származó motoros szemüveg.