103 pontot szórt a Kosársuli a Hepp Kupa negyeddöntőjében

Húsz percig remekül tartotta a lépést a nagyot harcoló Kosársuli, végül kiütközött a hazaiak fölénye.

Előzetesen úgy fogalmaztunk, kisebbfajta csodára lenne szüksége a Vásárhelyi Kosársulinak ahhoz, hogy négyes döntőbe jusson a Hepp Kupában. Kedden kora este ugyanis ahhoz az Újpesthez látogattunk, akik hazai pályán veretlenek a szezonban, keretük az NB I/B Zöld csoportjának legerősebbikje, ráadásul vezetőedzőnk, Tóth Tamás ezúttal sem számíthatott Molnár Bence és Varga Ákos játékára.

A kedvezőtlen előjelek ellenére egy ideig abszolút érezhető volt, hogy bármi megtörténhet a Tungsram Csarnokban, és előfordulhat, hogy mindkét csapatban benne lehetett picit a december 5-i, vásárhelyi bajnoki képe, ahol óriási csatában 88-86-ra vertük a lilákat. Nagyon pontgazdag meccset játszottunk, amelynek a vége ugyan a realitásoknak megfelelően vereség és kiesés lett, ennek ellenére nem csupán azért lehetünk elégedettek, mert eljutottunk a negyeddöntőig – tartalékosan is méltó ellenfelei voltunk a legerősebb csapatukkal felálló újpestieknek, és fiataljaink is éltek a játéklehetőség adta bizalommal.

A felnőttcsapatban életében először kezdett a 18. születésnapját ma ünneplő Megyesi Dániel, Varga Zalán kettese után pedig épp ő szállította a második kosarunkat. A 90-szeres magyar válogatott Horváth Ákos triplájával vette át a vezetést a vendéglátó, amely joggal építhetett Tomislav Ivosev játékára (a center végül 39 pontig és 58-as VAL-értékig jutott). Hiába kellett futnunk az eredmény után, hátrányban is tartottuk a lépést, a Bálint Erik, Béres Nándor, Varga Zalán hármas ponterős játékának, valamint Vuk Pavlovic asszisztjainak köszönhetően nem hagytuk, hogy lényegesen ellépjen az Újpest az elején. Az első negyed Nemanja Acimovic, majd Bodócsi Benjámin kettesével, 36-30-as hazai vezetéssel zárult.

A második negyedben is folytatódott a sorminta, a hazaiaktól Ivosev villogott, a játékrész elején a hosszú évekig a Kosársulinál játszó Kelemen Balázs, majd Horváth Ákos is elhintett egy hárompontost, válaszként Tóth Tamás időkérését követően Béres és Bálint triplája is ült – 48-42-nél, a 15. percben időt is kellett kérnie Surmann Gábornak. Ezt követően percekig nyílt az olló, tíz pont fölé kúszott a különbség, majd Béres sikeres büntetői után Bodócsi triplája hozott vissza minket a meccsbe: a 19. percben 57-53 állt az eredményjelzőn, Varga kettesénél pedig már egylabdára zárkóztunk. A szünetre egy Acimovic-kosárral, szempontunkból kecsegtető, mindössze négypontos differenciával vonulhattak a felek (62-58).

A 120 pontot hozó első félidő után sajnos hamar szintet lépett az Újpest, egy 10-0-s rohammal pedig lényegében el is döntötték a meccs sorsát – nálunk jött eladott labda és kihagyott helyzet, a lilák ellenben nem hibáztak (77-60 a 24. percben). Nem adtuk fel, Tóth Tamás igyekezett a lehetőségeknek megfelelően rotálni a csapatot (végül hatan jutottak 10 pont fölé, és minden játékosunk legalább 8 percet a pályán töltött), ám a tizenöt pont körüli különbség végig megmaradt a harmadik negyedben. A hajrát 96-79-ről kezdték a felek.

A záró tíz perc első felében a Horváth Ákos-Pavlovic-pontpárbajból az Újpest jött ki egy fokkal jobban, húszra nőtt az előnyük, innentől pedig abszolút az eredmény kozmetikázása volt a főszerepben. A negyed közepe az újpestieké, a vége a miénk volt, 11-0-s szériával zártunk, Kozma Péter büntetője és Acimovic kettese után stílszerűen Megyesi triplája állította be a 128-103-as végeredményt. A négyes döntőbe egyedüli Zöld csoportos csapatként az Újpest került, a Piros csoportos Nyíregyháza, a BKG Príma Akadémia és a TF társaságában, míg a szép kupateljesítményt elérő Kosársuli a bajnokságra koncentrálhat a továbbiakban.

Hepp Kupa, negyeddöntő:

Újpest-MT-Vásárhelyi Kosársuli 128-103 (36-30, 26-28, 34-21, 32-24)

Budapest, Tungsram Csarnok, zárt kapuk mögött. Vezette: Györfy, Gaál, Major

Újpest: Horváth K. 12/6, Horváth Á. 21/9, Micev 5/3, Kelemen 13/9, Ivosev 39

Cserék: Pollák 17/9, Mészáros 11/9, Ondima 2, dr. Franczva 6, Balogh 2, Ipacs –

Vezetőedző: Surmann Gábor

Kosársuli: Varga Z. 20/3, Béres 15/6, Bálint 21/3, Pavlovic 16/3, Megyesi 5/3

Cserék: Bodócsi 12/6, Rostás 2, Acimovic 10, Kozma 2

Vezetőedző: Tóth Tamás

Tóth Tamás: “Két kiválóan célzó együttes csatája volt olykor szenzációs megoldásokkal, sajnálom, hogy nézők nélkül. Tartalékosan érkeztünk, de nem feltartott kezekkel, egy félidőt tudtunk az Újpest ritmusában játszani. Várható volt, hogy a végére bedarál minket a fizikálisabb hazai társaság, de küzdöttünk az utolsó percig, ami dicséretes. Kihoztuk a részünkről a maximumot ebből a párharcból, erre a vereségre lehet építeni. Gratulálok az Újpestnek a továbbjutáshoz és kívánom, nyerjék meg a Hepp Kupát!”

Szombaton javíthatunk, hisz mind felnőtt-, mind U20-as csapatunk Győrbe utazik.

Hajrá, Vásárhely!

Forrás: vasarhelyikosarsuli.hu