A hóemberek világnapját ünnepelték a Klímanócskák

„A klimaváltozás vesztesei a hóemberek is. A kihalás veszélye ma már nemcsak egyes állatfajokat fenyeget, az egész hóemberiség veszélybe került” – írják Facebook oldalukon a vásárhelyi Klímanócskák.

Tudtátok, hogy ma van a hóemberek világnapja? JANUÁR 18. Ünnepeljetek velünk egy klimatudatos akcióval. A klimaváltozás vesztesei a hóemberek is. A kihalás veszélye ma már nemcsak egyes állatfajokat fenyeget,  az egész hóemberiség veszélybe került.

Erre hívja fel a figyelmet a Hóemberek világnapja, és emlékeztet, hogy mi emberek a saját apró lépéseinken keresztül tudjuk megóvni Földünket a természeti csapásoktól, a globális felmelegedéstől, és ezzel együtt a hóembereket a kihalástól.

Hogyan? Például úgy, hogy jobban odafigyelünk a szelektív hulladékgyűjtésre, az energiatakarékosságra vagy a környezetvédelemre.

A hóemberek világnapja viccesnek tűnik, de cseppet sem az, ha megszámoljuk, hogy idén télen hány hóembert láttunk… Télnek sem igazán neveznénk az évszakot, amit épp élünk.

Rendkívül fontos hogy ráirányítjuk a figyelmet erre a problémára

A történelem elmulasztotta feljegyezni az első hóember megépítésének idejét. Bob Eckstein a The History of the Snowman című művében a középkorba helyezte az első ilyen figura létrejöttét, mert egy 1380-ban keletkezett hóráskönyvben, melyet a hágai nemzeti könyvtárban talált, rábukkant egy hóembert ábrázoló illusztrációra. A történelem következő, és azóta is leghíresebb hóembere Michelangelo Buonarrotié. Giorgio Vasaritól tudjuk, hogy Piero de’ Medici egy havas firenzei télen hóembert építtetett Michelangelóval a kertjében. A hóemberről, amelyet talán helyesebb hószobornak nevezni, csak annyit tudunk, hogy elkészült, gyönyörű volt, és természetesen elolvadt” – áll a bejegyzésbe.