Elhunyt Huszár Lajos, a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület tiszteletbeli örökös elnöke

Mindig kiállt a vásárhelyi gazdák és a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület érdekeiért Huszár Lajos, aki életének 88. évében nemrég eltávozott közülünk. A város Pro Urbe díjas polgárára Benkő Zsolt emlékezett a Rádió 7-ben.

Mint elmondta, a 2000-res évek második felében ismerte meg Huszár Lajost, aki meghívta a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesületbe és a segítségét kérte mezőgazdasági fórumok szervezésében. – Nagyon jól együtt tudtunk dolgozni. Ő 2001 és 2009 között volt az egyesület elnöke, majd tiszteletbeli elnökké kértük fel, hogy segítse a vezetésben a munkánkat. Tőle vettem át az elnöki posztot, mindig is építettem a tapasztalataira. Segítőkész ember volt, a gazdák ügyeivel kapcsolatban mindig tartottuk a kapcsolatot – fejtette ki Benkő Zsolt.

Hozzátette, a vásárhelyi gazdatársadalom és az egyesület is köszönettel tartozik neki a folyamatos, következetes kiállása miatt. Huszár Lajosnak többek között fontos szerepe volt abban, hogy 2001-2002 fordulóján a szervezett beköltözött a Mátyás utcáról a Petőfi utca 6. szám alatti mezőgazdasági centrumba, ahol kialakították a paraszti eszközök pincemúzeumát is.

Benkő Zsoltnak több terve is van Szikáncson

– Számos ügyben közreműködött és javaslattal élt az egyesület érdekében. Ezek közül szimbolikus volt, amikor minden évben 2-3 Hódmezővásárhelyen, a mezőgazdasági szakközépiskolában vagy a mezőgazdasági karon tanuló fiatalt kezdtünk el pénzjutalomban részesíteni. Emellett nagy szerepe volt a Téli Esték rendezvénysorozat elindításában is – sorolta az egyesület jelenlegi elnöke.

Huszár Lajos 2005-ben közösségszervező tevékenysége miatt megkapta a város Pro Urbe díját. Benkő Zsolt ennek kapcsán a megemlékezését azzal zárta: „mindenképpen köszönettel tartozunk neki és szomorúak vagyunk, hogy elvesztettük őt. Őszinte részvétet kívánunk a családnak és tisztelettel emlékezünk”.