Lázár János lett a Hagymatikum fejlesztésének kormánybiztosa 1

A balliberális hírportálok a Magyar Közlönyben megjelent friss kormányhatározatot elemezve emlékeztetnek, nemrég egy egyeztetésen Lázár János vetette fel a miniszterelnöknek, hogy fordítsák meg az uniós támogatások logikáját, s a magyar társfinanszírozás arányát emeljék meg 15-ről 80 százalékra.

Mint arról beszámoltunk, a legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg az az Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározat, amely a vidék megújítását tűzi ki célul, ennek a szándéknak megfelelően pedig az eddiginél sokkal több forrást is biztosít a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére. Varga Mihály pénzügyminiszternek már a 2022-es költségvetést is úgy kell terveznie, hogy 80 százalékos legyen a nemzeti társfinanszírozás a Közös Agrárpolitika Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap keretében.

Korábban a magyar társfinanszírozás 15 százalékos volt, ennek az önrésznek az arányát emelné most 80 százalékra a kormány.

A vidéki Magyarország megújításáról, a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének, valamint a gazdák támogatási szintjének a 2021–2027-es időszakban történő megőrzéséről címet viselő jogszabály kapcsán a Portfolio és az Mfor felidézi: az ötletgazda Lázár János lehetett. A balliberális hírportálok szerint az országgyűlési képviselő, kormánybiztos nemrég egyeztetett a miniszterelnökkel, és éppen ő javasolta, hogy fordítsák meg az uniós támogatási rendszer logikáját, amit a kormányfő ezek szerint elfogadott, és beépített a kormányzati stratégiába.

A most bejelentett határozat értelémben csaknem megnégyszereződik a vidékfejlesztési források támogatási kerete (a 2021–2027-es uniós finanszírozási ciklusban elérheti még akár az 5000 milliárd forintot is). A kormány ezen keresztül olyan életkörülményeket akar kialakítani vidéken, hogy valós opció legyen a falvakban, kisebb településeken élők számára a helyben maradás, vagyis erősödjön a vidék megtartó ereje.

Portálunk is többször beszámolt róla: Lázár János az utóbbi hónapokban többször kifejtette, az elkövetkező tíz év az utolsó esélyünk arra, hogy Magyarországon létrejöjjön az erős, önellátásra képes mezőgazdaság, a korszerű feldolgozóipar és élelmiszer-termelés. A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t vezető kormánybiztos a Portfolio Csoport által szervezett Agrárszektor Konferencia 2020 online rendezvényen tartott decemberi előadásában célként jelölte meg: a magyar mezőgazdaság fejlesztésére több ezer milliárd forintot kell fordítani a következő tíz évben, s a nemzeti hozzájárulás mértékét pedig 80 százalékra kell emelni.

Emlékezetes az is, hogy a napokban Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kuratóriumának elnöke a grémium bemutatkozóján Lázár Jánost a Fidesz vidékpolitikája egyik alapítójának, fő alakítójának, kulcsemberének nevezte.

Borítókép: magyarmezogazdasag.hu, fotó: Bódis Krisztián