RTL Klub: gigantikus vagyon kerülhet a Csányi-Lázár egyetemhez

Az RTL Klub információi szerint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet irányító alapítványt jelentős mennyiségű állampapírral és állami cégek részvénypakettjeivel tőkésítheti fel az állam. A Csányi–Lázár-egyetemhez így hatalmas vagyon kerülhet.

A legerősebb magyar cégek, a Richter Gedeon Zrt., a Szerencsejáték Zrt. és a MOL Zrt. részvényeivel, valamint jelentős mennyiségű állampapírral tőkésítené fel az állam a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet irányító alapítványt az RTL Klub szerint. A csatorna minderről a tegnap esti híradóban számolt be. Amennyiben az információik helyesek, a Csányi–Lázár-egyetemhez gigantikus vagyon kerülhet.

A Szent István Egyetemből átalakuló intézmény központi szerepet tölt be a hazai agrár felsőoktatásban, a MATE öt campusán jelenleg 14 ezer hallgató tanul. Az egyetemet irányító alapítvány kuratóriuma tegnap mutatkozott be online sajtótájékoztatón. Ezen Csányi Sándor, az alapítvány elnöke nem kisebb célt fogalmazott meg, mint hogy az új felsőoktatási intézmény az egyik legjobbá váljon Magyarországon, majd a világon. Nagy István agrárminiszter szerint pedig az integrált egyetem a magyar mezőgazdaság és vidék megújulásának záloga.

Amennyiben az RTL Klub információi helyesek az egyetemet irányító alapítvány feltőkésítéséről, a MATE nemcsak a magyar agrárium és vidékfejlesztés megkerülhetetlen tényezőjévé, de a gazdaság egyik kiemelkedően fontos szereplőjévé is válik.

Borítókép forrása: Pelsőczy Csaba/AM