Meghitt és szép ünnep volt a hódmezővásárhelyi gyermekotthonban 3

Pandémia ide, járványhelyzet oda, a közel ötezer gyermekről gondoskodó Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató idén is megszervezte, hogy a rájuk bízott gyermekek számára ünnep legyen a karácsony és ugyanúgy, mint a korábbi években, személyre szóló ajándékot kapjanak. A lakásotthonban nevelkedők már megkapták ajándékukat, az örömüket pedig az internet segítségével tették az Ágota közösség számára átélhetővé. Így volt ez a hódmezővásárhelyi lakásotthonban is.

Az Ágotások nagy családjának minden évben kiemelt rendezvénye a karácsony, ahol hagyományosan mintegy ezren ünnepelnek együtt. A járványhelyzet miatt ezt a programot idén sajnos nem lehetett megtartani, de a készülődés az ünnepre ugyanolyan szeretetteljes volt, mint máskor.

Meghitt és szép ünnep volt a hódmezővásárhelyi gyermekotthonban 4

Köszönet az adományokért

–  Most is, mint minden évben azt kértük a csemetéinktől hetekkel az ünnep előtt, hogy írják meg a Jézuskának, mit szeretnének, és mi megpróbáljuk teljesíteni. Szerencsére idén is sok támogatóra számíthattunk, akik segítettek a kívánságok teljesítésében: mintegy 36 adományozó szervezet és számos magánszemély volt a segítségünkre abban, hogy a kívánságokat teljesíteni tudjuk. Külön köszönjük, hogy az idei adventen minden minisztériumban és háttérintézményeikben karácsonyi adománygyűjtést szerveztek a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok számára, ebből részesültünk mi is. Az EMMI Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkársága és a Köznevelésért Felelős Államtitkársága több mint 2 millió forint értékű ajándékot ajánlott fel erre a célra. Nekik és minden további adományozónknak köszönjük a gyerekek nevében – ismertette a gyermeki vágyak teljesülésének hátterét Kothencz János, a szervezet főigazgatója.

Meghitt és szép ünnep volt a hódmezővásárhelyi gyermekotthonban 2

Az internet segítségével ünnepeltek

A fejtörést most az okozta, hogy a nyolc megyében jelen lévő szolgáltató munkatásai és gondozottjai hogyan legyenek mégis egyszerre, egy időben jelen. A 32 gyermek és lakásotthonukban több mint 400 gyermek él, zömük az ünnep napjait a vérszerinti családjában tölti. Ezért a karácsonyi ünnepséget napokkal korábban rendezték, a személyes találkozást az internet világán keresztül sikerült megteremteni.

– Az online térben a megyei területi igazgatók köszöntötték a gyerekeket, akik pár perces ünnepi műsorral ajándékozták meg egymást: verssel, énekkel, tánccal készültek. Megható pillanatok voltak, de ami utána következett, az volt csak igazán szép: a műsor legvégén hangzott el, hogy időközben az angyalka letette az ajtóba az ajándékokat. El sem akarták hinni a gyerekek, hogy ez történt, kicsit bizonytalanul indultak el megnézni, vajon valóban így van-e? Öröm volt látni, amikor visszatértek a kamera elé, amilyen izgatottan bontogatták az ajándékukat. Úgy hiszem, sikerült valódi meglepetést okozni nekik és boldoggá tenni őket- mesélte a közös ünnep élményét Balogh Zsolt főigazgató-helyettes.

Meghitt és szép ünnep volt a hódmezővásárhelyi gyermekotthonban

Névre szóló ajándékok

Az is hagyomány, hogy ilyenkor a nevelők, gyermekfelügyelők igazi terülj asztalkámról gondoskodnak a gyerekeknek. A hódmezővásárhelyi  lakásotthonokban együtt díszítették fel a lakást a gyerekek, és az ünnepi vacsorát is együtt készítették el nevelőikkel. Itt a hagyományos karácsonyi menü került az asztalra, amelynek elkészítésében Renátó is segédkezett. A fiú az ajándéknak is nagyon örült. – Fontos számomra a jó megjelenés és az egészséges életmód, ezért nagyon örülök az elektromos fogkefének. Ez drága ajándék, hálás vagyok érte. Ilyenkor karácsonykor sokat beszélgettünk és nevettünk, nagyon meghitt ünnepünk volt – mondja a lakásotthonban élő fiatal.

Mivel a nevelőszülőknél élő gyermekek vágyait a nevelőszülők ismerik leginkább, ezért a karácsonyi ajándékukról is ők gondoskodtak: ehhez egyszeri anyagi támogatást nyújtott a szolgáltató a saját költségvetéséből, ami gyermekenként 10 ezer forintot jelentett.

Meghitt és szép ünnep volt a hódmezővásárhelyi gyermekotthonban 1