Se földadó, se díjemelések – a kormány megvédte a vásárhelyieket Márki-Zaytól

A Fidesz–KDNP-kormány gazdaságvédelmi intézkedései forrásokat hagynak a válsághelyzet által sújtott családoknál, vállalkozásoknál, rászorulóknál, és nem hagyják, hogy a balliberális polgármester megsarcolja őket. A helyi Fidesz szerint amennyiben Márki-Zay tisztességesen és hozzáértő módon használná fel a város forrásait, Hódmezővásárhely nem lenne folyamatosan csődben.

Márki-Zay Péter napok óta egyre nagyobb fordulatszámmal tekeri a hisztibiciklit közösségi oldalán. Vásárhely balliberális polgármestere azért fröcsög és támad, mert a kormány számos gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be a koronavírus-járvány okozta krízishelyzet kezelésére, az embereket érintő nehézségek enyhítésére. A városvezető szerint mindez nem más, mint Vásárhely „kifosztása”, ami „veszélybe sodorja 44 ezer ember szociális ellátását, közlekedését, több ezer gyermek lakhatását, iskoláztatásának támogatását, közétkeztetését”.

Ki kin akar itt élősködni?

Mi is történt valójában? Ki akar itt „kifosztani”, és kit? Ki van valójában az emberek pártján, illetve ki kin akar „élősködni”? Vegyük sorjába!

Emlékezetes, Márki-Zay novemberben a város rossz anyagi helyzetére hivatkozva (a súlyos koronavírus-válság kellős közepén!) új települési adó bevezetését, valamint egyéb díjemeléseket kezdeményezett. Balliberális többségétől támogatva a november 19-i „véleményező ülésen” jelentette be, hirdette ki, hogy 2021. január 1-jétől földadót vezet be Vásárhelyen. A rendelet szerint a jövő évtől a 2 hektáron felüli földterületek esetén a magasabb aranykorona-értékű területek után hektáronként 6, míg az alacsonyabbak után 3 ezer forintot kellett volna fizetniük azoknak a földtulajdonosoknak, akik a földjüket bérbe adták. 2021-től emelkedtek volna a gyermekétkeztetés díjai is: a normál étkezést igénybe vevő gyerekeknél 7,15 százalékkal, míg a diétás érkezők esetében 9,81 százalékkal. Jövőre 8 százalékkal növelték volna az önkormányzati bérlakások bérleti díjait – hangzott el.

„Tragédia, hogy csak ilyen feltételekkel tud működni a város…”

A földadó, vagyis a gazdák megsarcolása ellen – megírtuk – széles tiltakozási hullám bontakozott ki helyben és országosan is. Megszólalt a Fidesz-KNDP mellett többek között a Hódmezővásárhely és Térsége Gazdakör, a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az agrárminiszter is. S rámutattunk: különösen visszatetszőnek tűnt, hogy olyanokat is sújtott volna az új adó, akik politikai okból jogtalanul megfosztottaknak járó kártalanításként kaptak földterületeket – például azért, mert őket vagy családtagjaikat anno deportálta, munkaszolgálatra vagy kényszermunkára vitte a totalitárius diktatúra. De a kormánypártok helyi szervezetei nemcsak ezt kifogásolták, hanem a díjemeléseket is nehezményezték, mondván: Márki-Zay Péter az egyetlen, aki a koronavírus-járvány kellős közepén nem hogy segítené az embereket, vállalkozásokat és gazdálkodókat, hanem inkább több pénzt vesz el tőlük. „Tragédia, hogy csak ilyen feltételekkel tud működni a város” – fogalmaztak.

A földadóval és a díjemelésekkel kapcsolatban fent használt feltételes mód pedig azért indokolt, mert Márki-Zay hiába ármánykodott, a kormány közbelépett, és rácsapott a kezére. Mint több cikkben is megírtuk: a kormány a koronavírus-járvány kapcsán hozott december 1-jei gazdaságvédelmi és családvédelmi rendeletével megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket. Kampó a vásárhelyi földadónak is!

Márki-Zay: Orbánnak a legszegényebb, legtanulatlanabb emberek kellenek

A polgármester trükközgetett, rácsaptak a kezére!

A balliberális polgármester azonban nem adta fel a „jogászkodó trükközgetést”, a december 16-i újabb „véleményező” ülésen belengette, amint a vonatkozó kormányrendelet hatályát veszíti, február 9-ével azonnal életbe lépteti földadóját, s „időarányosan” beszedi a pénzt a vásárhelyi gazdákról 2021-re is. Erre viszont azonnal rendre utasította az önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal. Juhász Tünde kormánymegbízott törvényességi felhívásban világosította fel a „sarcmániás” városvezetőt: eredeti településiadó-rendelete és annak friss módosítása is jogszabályba ütközik. A hatályos, december 1-jei kormányrendelet kimondja, a települési önkormányzat a 2021. évre új helyi adót, új települési adót NEM jogosult bevezetni, függetlenül attól, hogy az a jövő év mely napján lépne életbe. A kormányhivatal felszólított Márki-Zayt, sürgősen, de még mindenképpen az idei esztendőben intézkedjen arról, hogy a két rendelet hatályon kívül helyezze az önkormányzat!

Veszélyhelyzetben pedig díjat emelni tilos!

December 18-án és december 19-én születtek meg a kormány újabb gazdaság- és családvédelmi intézkedései. A kabinet előbb rendeletekben mondta ki: a helyi önkormányzatok, illetve az általuk fenntartott szervezetek, gazdasági társaságok a veszélyhelyzet miatt nem emelhetnek szolgáltatásaik díjain (ha október 31-éig nem tették meg), valamint 2021. december 31-ig új díjat nem állapíthatnak meg, és a meglévő díjaikat új kötelezetti körre nem terjeszthetik ki. A lakosság díjfizetési kötelezettség tehát nem lehet magasabb, mint az adott díjtételeknek a rendelet hatálybalépését megelőző napon (2020. december 18-án) hatályos és alkalmazandó mértéke. Emellett az önkormányzati bérlemények, lakások, üzlethelyiségek estében is befagyasztották a jelenlegi díjtételeket a veszélyhelyzet majdani megszűnését követő kilencvenedik napig. Ez tehát azt jelenti, hogy a vásárhelyi önkormányzat sem a gyermekétkeztetési díjakat, sem az önkormányzati bérlakások díjait nem jogosult megemelni 2021. január 1-jével!

Orbán Viktor miniszterelnök végezetül azt is bejelentette, a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-jétől a felére csökkenti a kormány. Úgy indokolt, ezek a vállalkozások adják a legtöbb munkahelyet, és ők a legsérülékenyebbek a járvány idején, ezért szorulnak rá a segítségre.

Márki-Zay szerint csak ez az utolsó lépés 750 millió forintot vesz el Vásárhelytől, s veszélybe sodorja a város működését. Nem is beszélve a többi intézkedésről, a földadó és a helyi díjemelések megakadályozásáról. A Fidesz-KDNP viszont úgy értékel, a kormány nemhogy elvesz, hanem épp hogy a válság által leginkább sújtott rétegek, a vállalkozások, a családok és a rászorulók zsebében hagy forrásokat. Azt a pénzt, amit a balliberális polgármester(ek) kirángatott/kirángattak volna belőle…

Fidesz: a kormány megvédi, Márki-Zay pedig megsarcolja a vásárhelyieket

Márki-Zay Péter ismét bebizonyította, hogy sokkal fontosabbak számára az adóbevételek, mint a vásárhelyi emberek – áll abban a nyilatkozatban, melyet lapunk megkeresésére válaszolva küldött a helyi Fidesz. Hangsúlyozzák: a kormány azért hozta meg a gazdaságvédelmi intézkedéseket, közöttük a vállalkozásokat segítő iparűzésiadó-csökkentést, mert a legtöbb munkavállalót a helyi kis- és közepes vállalkozások alkalmazzák, az ő támogatásuk a munkahelyek védelmét jelenti.

„Nagyon is helyes lépésnek tartjuk, hogy a kormány mérsékli a vállalkozások terheit, és nem engedi a Márki-Zay Péter-féle felelőtlen vezetőknek, hogy a pandémia okozta gazdasági visszaesés közepén új helyi adókat vezessenek be, és elvegyék az emberek pénzét” – fogalmaz a vásárhelyi Fidesz. Azt is kiemelik: „Amennyiben Márki-Zay Péter tisztességesen és hozzáértő módon használná fel a város forrásait, Hódmezővásárhely nem lenne folyamatosan csődben.”

„A valóság az, hogy Márki-Zay Péter közel 100 milliót költ a vásárhelyiek pénzéből a saját propagandamédiumára, csak azért, hogy szinte minden héten a saját, de közpénzen működtetett televíziójában szerepelhessen, és eközben drasztikusan meg akarja emelni a szociális bérlakásokban élő rászoruló családok lakbérét. A valóság az, hogy Márki-Zay Péter újabb és újabb városi céget hoz létre, és önkormányzati szolgáltatást szervez ki gazdasági társaságokba, csak azért, hogy minél több támogatóját juttassa zsíros vezetői megbízatáshoz, és mindeközben újabb adót akar bevezetni, hogy megsarcolja azokat, akik a pár hektár földjüket bérbe adják ki. A valóság az, hogy Márki-Zay Péter a város pénzét közgyűlési szavazatszámláló gépre meg városházi beléptetőrendszerre, működésképtelen kerti gépekre költötte, és miközben lassan 10 milliárd forintnyi már megnyert pályázatot bukott el a város, mert akkora a fejetlenség a városházán, fontosabb volt számára, hogy a városházi dolgozók jutalmat kapjanak, mint az, hogy a nyugdíjasoknak karácsonyi utalványt adjon.

Márki-Zay Péter most egyszerűen azért kiabál, mert a kormány nem engedi, hogy új adókkal és díjemelésekkel megsarcolja a vásárhelyieket és elvegye a pénzüket. A kormány azonban továbbra is a vásárhelyiek oldalán áll” – szögezi le a Promenadhoz eljuttatott közleményében a helyi Fidesz.

Illusztráció: pixabay.com