A romániai forradalom vásárhelyi áldozata előtt tiszteleg az Emlékpont

Kültéri kiállítással emlékezik az Emlékpont az 1989 decemberi temesvári népfelkelés és a román forradalom egyetlen magyarországi áldozatára. Harmincegy évvel ezelőtt, december 23-án hajnalban lőtték agyon az aradi Maros-hídon Tóth Sándor (1945–1989) hódmezővásárhelyi gépkocsivezetőt, aki a temesvári kórháznak szánt segélyt szállította.

Az Emlékpont Lehel utcai udvarán elhelyezett három nagyméretű molinón korabeli felvételek és rövid történelmi áttekintés mutatja be a temesvári népfelkelés előzményeit és kitörését, Hódmezővásárhely polgárainak önzetlen segítségét, valamint Tóth Sándor mártíriumát. A negyvennégy évesen elhunyt, háromgyermekes családapa emlékezete testvérvárossá kapcsolta Aradot és Hódmezővásárhelyt.

A romániai forradalom vásárhelyi áldozata előtt tiszteleg az Emlékpont 1

A közgyűjteményt fönntartó Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának tervei szerint Tóth Sándor Avia típusú teherautója – amelynek kormánya mögött ülve a halálos lövés érte a vásárhelyi tehertaxist – hamarosan fölújítva, megbecsült történelmi relikviaként kerül kiállításra az Emlékpont udvarán.

A romániai forradalom vásárhelyi áldozata előtt tiszteleg az Emlékpont 2 A romániai forradalom vásárhelyi áldozata előtt tiszteleg az Emlékpont 3

Fotó: Mágori Sándor / Forrás: Emlékpont
Archív fotó: Szolidaritási tömeggyűlés a romániai forradalom megsegítésére 1989. december 22-én Hódmezővásárhelyen, a Kossuth téren.