Lázár: kevesebb miniszterelnök-jelölti helyezkedésre, és több polgármesteri aprómunkára van szükség!

Januárban megkezdődhet a tömeges oltás, és addigra a lakosság akár fele áteshet a víruson, így reméljük, hogy tavasszal normalizálódhat az élet – mondta a Rádió 7 hétfői Közös Nevezőjében Lázár János, aki a családjával túl van a fertőzésen. A térség országgyűlési képviselője vidékfejlesztésről, tram-trainről, választókerületi fejlesztésekről és arról is nyilatkozott, hogy most épp nem szakállas.

Aki nem vesz fel védőoltást, az kockáztat

– A gyerekeim iskolába és sportolni járnak, a feleségem iskolában tanít, és nekem is eleget kell tennem különböző helyeken a kötelezettségeimnek, ezért várható volt, hogy elkapjuk a koronavírust – kezdte a műsor elején Lázár János. Hozzátette, tulajdonképpen tünetek nélkül vészelték át a betegséget, amihez véleménye szerint hozzájárul az egészséges életmód és a rendszeres testmozgás, amit folytatnak, valamint az influenza és a tüdőgyulladás elleni védőoltások, amiket az egész család felvett.

Arra a kérdésre, hogy félt-e korábban a vírustól, a politikus úgy nyilatkozott: „semmitől nem félek. Amitől félnék, az még nem született meg vagy nem került előállításra”.

A képviselő mindenkit arra biztat, hogy vegye fel a szükséges védőoltásokat a betegségek elkerülése végett. – Aki nem így tesz, az kockáztat. Januárban megkezdődnek a tömeges oltások, és addigra a lakosság fele áteshet a betegségen, ezért reméljük, hogy tavasszal normalizálódhat az élet – jelentette ki.

Úgy véli, nem lesz jó később visszaemlékezni 2020-ra, viszont sokat tanulhattunk ebből az évből. Például kiderült, hogy biztonságosabb vidéken élni, mint nagyvárosban, de arra is fény derült, hogy Magyarországnak önellátónak kell lennie.

Nem használjuk ki az adottságainkat

A vírus rámutat arra, hogy a vidéki életnek nemcsak múltja, hanem jövője is van. Vidéken élni jó, és még jobbá tehető – szögezte le Lázár, aki szerint el kell érni, hogy a fiatalok ne költözzenek el a vidéki településekről. Ehhez azonban stabil, jól fizető állásokat és megfelelő infrastruktúrát kell teremteni,  hogy kistelepüléseken is lehessen boldogulni, és megérje családot alapítani.

A honatya kifejtette, ehhez az elmúlt 10 évben már sok segítséget megadtak a fiataloknak, akiknek a következő 10 évben is olyan világot kell építeni, amelyben kiemelt szerepet kap a vidékfejlesztés. – Ez sorsdöntő lesz abban, hogy Magyarország képes lesz-e a fejlett országokhoz csatlakozni, mert sikeres vidék nélkül nincs sikeres ország – hangsúlyozta. Megemlítette: máris jelentős lépések történtek ez ügyben, ugyanis itt a választókörzetben is volt olyan kistelepülés, ahol 20 százalékos volt a munkanélküliség. Most ugyanott ez a szám 1 százalék.

Lázár János konkrét javaslatokat tett a kormány számára a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésére a vidék fellendítése érdekében. – Azért élnek kevesen a falvakban, mert az évtizedek során háttérbe szorult a mezőgazdaság. Márpedig ahol nincs agrárium, falusi turizmus és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások, ott nem lehet helyben boldogulni – ismertette a műsor vendége. Rámutatott: hazánk 20 millió főt lenne képes ellátni a mezőgazdasági adottságainak köszönhetően, azonban most 10 milliót sem tud. Emellett 1945 óta nem volt ilyen kevés állat az országban, mint most, ezért nehéz helyzetben van az állattenyésztés.

A sokkal rosszabb adottságú Hollandia egy hektárnyi földön 16-20 ezer eurónyi produktumot termel, addig Magyarország csak 2300-2700-at, tehát nem használjuk ki a lehetőségeinket. Sőt, a meglévő élelmiszerfeldolgozóink sincsenek magyar kézben. Most azonban változások várhatóak, mert a kormány részéről komoly fogadókészség van az önfenntartás növelésére – hangzott el a Közös Nevezőben.

A robbanásszerű fejlődésre kiváló példa a mezőhegyesi ménesbirtok, amely egy lerobbant, rossz vállalatból belátható időn belül Magyarország legjobb mintagazdasága lesz. A Lázár János által vezetett birtokon növelték a termeléshatékonyságot, illetve több milliárdos beruházások keretében öntözésfejlesztést és tehenészeti projektet is végrehajtottak.

– Jelentős változások előtt áll az agrárfelsőoktatás is, ami a mi régiónkat is érinti majd. Az állam új struktúrát alakít ki, és létrehozza a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet – húzta alá az országgyűlési képviselő.

Karácsonyi ajándék a vásárhelyieknek

– A sikeres vidékhez jobbá kell tenni a kistelepülések elérhetőségét, azaz az embereket nem kell beköltöztetni a nagyvárosokba, hanem útfelújításokkal és vasúti beruházásokkal el kell érni, hogy ne hagyják el a kisebb településeket. Ez a célja a tram-trainnek is, hogy két várost, Vásárhelyt és Szegedet erősítsünk és összekapcsoljunk – emelte ki Lázár János Hódmezővásárhely legnagyobb beruházása kapcsán.

A projektért felelős kormánybiztos ismertette, januárban érkezik az első szerelvény Magyarországra, hogy Szentesen beprogramozzák, és megkezdje a próbaüzemet Vásárhely és Szeged között. – Tizenkét tram-tran kocsit rendelt a kormány, amiből jövőre nyolc kerül hozzánk. Ha minden jól megy, akár szeptember-októberben elindulhat a villamosvasút, ha pedig lesznek akadályok, akkor november-decemberben. Ez lesz a vásárhelyiek jövő évi karácsonyi ajándéka – árulta el a képviselő.

Felhívta a figyelmet: a beruházás egyetlen fillérjükben sem került a vásárhelyieknek, viszont minden itt élőnek jobbá válik az élete. – Vásárhely és Szeged ikerváros lesz, illetve megváltozik a két település közötti buszközlekedés és a helyi buszközlekedésnek sem lesz sok értelme. Szegedi fiatalok költöznek majd Vásárhelyre, mivel Újszegedről Szeged belvárosába hosszabb idő lesz eljutni, mint Vásárhelyről Szegedre – sorolta az előnyöket Lázár János.

– Még a mi életünkben megváltozik a két város társadalma és együttműködése, ha egyszer Vásárhelynek és Szegednek is normális polgármestere lesz, akik jól tudnak egymással dolgozni. Kialakulhat akár egy közös közigazgatási struktúra, amire számos példa van Nyugat-Európában és Amerikában – jelentette ki.

A legtöbb helyen jó az együttműködés

A Közös Nevezőben Lázár János a választókörzet fejlesztéseiről is beszámolt. Mint elmondta, Királyhegyesen orvosi rendelőt, Magyarcsanádon gyógyszertárt, Kiszomboron bölcsődét adtak át, míg Földeákon sportcsarnok épül. A jövőben a Földeák-Óföldeák és az Óföldeák-Maroslele közötti út felújítását tervezik, Nagyéren művelődési ház és óvodafelújítás várható, Magyarcsanádon a belvízelvezetést oldják meg, illetve megépítik a Királyhegyes és az autópálya közötti utat.

A parlamenti képviselőnek a legtöbb választókerületi kistelepülés polgármesterével jó a kapcsolata. Kivételnek számít Csanádpalota, ahol a testület feloszlatta magát és választások lesznek, valamint Mártély, ami a politikus szerint mintha 2019 óta lefagyott volna. – A mártélyiaknak sajnos sikerült egy tökéletesen alkalmatlan polgármester választaniuk, aki egyetlen egy lépést sem képes előre haladni – mondta Lázár.

2021 jobb lesz!

Lázár János még december 24-én délelőtt és a két ünnep között is dolgozni fog, például a geszti Tisza István Emlékközpont építése, a teniszszövetség milliárdos adósságainak rendezése, a mezőhegyesi évzárás és a választókerületi feladatok kapcsán. A karácsony pedig azért lesz különleges, mert hosszú idő után végre újra találkozhat a szüleivel – a koronavírus és a karantén miatt ezt sajnos nem tehette meg.

Fény derült arra is, hogy a politikus szakállmentesen zárja az évet. Mint elárulta, e téren felesége, Zita asszony diktálja a tempót, ő dönt arról, hogy a politikus mikor növessze meg és mikor vágja le a szakállát. – Emellett anyukám is azt mondta, hogy ha nem távolítom el, akkor nem fog nekem ebédet főzni karácsonykor – avatta be a rádióhallgatókat a képviselő.

Még elmondta, 2021 minden bizonnyal könnyebb, egészségesebb és jobb év lesz, mint az idei. – Történelmi tanulságokat szűrhetünk le utólag, és most karácsonykor az eddigieknél is fontosabb az elcsöndesedés, az összefogás, az egymásra való odafigyelés – értékelt Lázár János, aki mindenkinek kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendőt kíván.

Fotó: Archív