Papp István Tibor: a mezőgazdaság egy új időszámítás előtt áll

A vásárhelyi polgármester továbbra sem engedné el az új adónemet, mindenképpen bevezetné azt, ha az Országgyűlés nem hosszabbítja meg a veszélyhelyzetet – hangzott el a szerdai vásárhelyi véleményező ülésen.

Ismét véleményező ülést tartott a vásárhelyi képviselőtestület, ugyanis a kormány által bevezetett veszélyhelyzet miatt minden tényleges döntés a polgármesterek kezében van, így rendes közgyűlést sem lehet tartani.

Többször megírtuk: 2021. január elsejétől Márki-Zay Péter földadót vezetne be Vásárhelyen, ami azokat érintené, akiknek 2 hektárnál nagyobb, bérbe kiadott földterületük van. A város 70-80 millió forintot vár az új adónemtől, ami a 42 ezer hektár mintegy 40 százalékából származna.

A helyi Fidesz mellett elsőként a Hódmezővásárhely és Térsége Gazdakör és a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület tiltakozott, majd Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Nagy István agrárgazdasági miniszter is kifejezte rosszallását. Az agrártárcát vezető politikus elmondta, az Alkotmánybíróságon eddig minden olyan önkormányzat elbukott, amelyik a termőföld után várt volna némi adóbevételt.

A kormány azonban időben lépett. Hiába akarta megsarcolni a vásárhelyieket Márki-Zay, a balliberális polgármester nem vezetheti be a földadót januártól. Az ország vezetése ugyanis nem hagyja, hogy az önkormányzatok új megszorításokkal terheljék a lakosságot a veszélyhelyzet miatt.

Márki-Zay azonban a szerdai véleményezőn kifejtette, február 9-től mégis érvénybe léptetné a földadót. Tehát ha a kormány nem hosszabbítja meg a járvány miatt a veszélyhelyzetet, akkor a polgármester minden áron megadóztatja a földtulajdonosokat. Az adó 2021-re időarányos lenne, tehát nem január elsejétől, hanem február 9-től számolnák azt.

Arra is rámutattunk, hogy a politikus így olyan polgárokat is megfizettet, akik kárpótlásként vagy az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottaknak járó kártalanításként kaptak földterületeket. Például azért, mert őket vagy családtagjaikat anno deportálta, munkaszolgálatra vagy kényszermunkára vitte a totalitárius diktatúra.