Már a próbaköröket rója a tram-train 2

Szinte teljesen elkészült a Tram-train hálózata Hódmezővásárhelyen, ezért december elején próbavillamos tesztelt a nyomvonalon. 2021. január végén, február elején pedig már az első szerelvény is megérkezhet a városba, hogy megkezdje a próbaüzemet.

A beruházás állásáról nemrég Kanda Imre főmérnök és Mucsi László projekttanácsadó tartott sajtótájékoztatót.

Mucsi László emlékeztetett: 1913 óta, azaz több mint egy évszázada nem épült villamosvonal olyan magyar városban, ahol korábban nem járt a kötöttpályás tömegközlekedési eszköz. Akkor Pécsett indult el a villamosközlekedés.

Kellemes ünnepeket kíván a tram-train!

Felidézte, 2017 végén kezdődött meg a Tram-train kivitelezése, ami során 1,8 milliárd forintnyi gáz-, víz-, szennyvíz, hírközlési- és egyéb elektromos vezetékek, kábelek újultak meg a vásárhelyi nyomvonalon. A beruházás során 3850 méter vágány épült meg 5 kitérővel és 6 megállóval (Nagyállomás, Kálvin tér, Kossuth tér, Hősök tere, Strandfürdő, Népkerti állomás).

A projekt által 2400 négyzetméter járda, 28 ezer négyzetméter út és 2600 négyzetméter kerékpárút újult meg. A munkálatok során összesen 110 fát vágtak ki, amik helyett 460 újat ültetnek, valamint 13 ezer cserjét telepítenek.

P+R parkoló a Népkertnél 50, a Nagyállomásnál 44 létesült, és a teljes nyomvonalon 900 kerékpártárolót alakítottak ki.

Megkezdték a Tram-train menetrendjének és tarifarendszerének kidolgozását (X) 29

– Január végén, február elején találkozhatnak az itt élők az első Tram-train prototípussal, ami megkezdi a próbaüzemet – mondta Kanda Imre, hozzátéve: egy-egy szerelvény 37 méter hosszú, 70 tonna súlyú, 800 lóerős és 216 férőhelyes lesz. Kerékpárt is lehet szállítani rajtuk, illetve a mozgáskorlátozottak is igénybe vehetik azokat.

A főmérnök kijelentette: 2021-ben nyolc szerelvény érkezik Magyarországra, és reméli, hogy jövő ilyenkor már teljes kapacitással, menetrend szerinti forgalommal üzemel az új tömegközlekedési eszköz Vásárhely és Szeged között.

Cseri Tamás: ha megépül a Tram-Train, Vásárhely és Szeged között végre nem lesz távolság [x]