A legjobb 8 között a Kosársuli

Folytatódott a parádés decemberi Kosársuli-sorozat, a Piros csoportos Pécs is vereséggel távozott a Hódtóiból.

A decemberi bajnoki dömping közepette a 4. fordulóval, azaz a legjobb 8 közé jutásért zajló meccsel folytatódott a Hepp Kupa. A jó formában lévő, zsinórban négy győzelemnél tartó Kosársuli az előző két körben a Békés U23-at, majd a békési felnőttcsapatot, míg a tehetséges fiatalokból álló pécsi Rátgéber Akadémia a Bonyhádot, valamint a PTE-PEAC-ot búcsúztatta. A két együttes legutóbb idén február legelején, Kobe Bryant halála után néhány nappal találkozott, ugyanígy a Hódtói Sportcsarnokban, akkor egy remek összecsapáson 84-73-ra győztünk. A Pécs azóta a Piros csoportban szerepel (mérlegük eddig egy győzelem és négy vereség), a koronavírus-járvány miatt hosszú szünetre kényszerültek, néhány nappal ezelőtt, a Veszprém elleni hosszabbításos vereséggel tértek vissza.

Mi pedig ezúttal úgy, ahogy szombaton befejeztük: a Békés ellen parádésan kosarazó Varga Ákos kettesével. Válaszul egy triplával kezdődött a mérkőzés, ám a pontszegény első négy percben (2-3) érződött, hogy mindkét csapatnak bele kell jönnie a ritmusba – ez előbb gyors betörésekkel és szép összjátékokkal a mieinknek, majd a vendégeknek sikerült. Fej-fej mellett haladtak a felek, egyik gárda sem tudott ellépni, végül Rostás Imre pontjai zárták az első negyedet (22-21).

A második negyed eladott labdákkal kezdődött a mi részünkről, időt is kellett kérnie Tóth Tamásnak, hogy rendezze a sorokat. A 14. percben kialakult a legnagyobb hátrány (26-30 oda), ám a játékrész felétől olyan komoly szintet váltott a Kosársuli, amivel nem tudta tartani a lépést a Pécs. Molnár Bence, majd Béres Nándor tripláját követően, egy másfél perc alatt véghez vitt 8-0-s roham végén (34-30) hiába kért időt a pécsi edző, Ivica Mavrenski, egy újabb, 13-0-s szériával tizenöt pontra nőtt az előnyünk. Végül 49-37-tel zárult a félidő – mint később kiderült, ez a különbség bőven döntőnek bizonyult a második félidőre.

A szünetet követően ugyan feljavult a Pécs játéka a palánk alatt, ám a szoros Kosársuli-védekezés és a jó helyzetkihasználás is megmaradt, így lényegében sem a játék képe, sem a különbség nem változott; noha a 27. percben tíz ponton belül (57-48) zárkóztak a kispad által tüzelt vendégek, a vásárhelyi kezek nagyon sültek, és a higgadt, összeszedett játékra sem lehetett panasz. A hajrára 67-56-os hazai vezetéssel fordultak a csapatok.

Mindkét oldal eladott labdákkal és kevés szerzett kosárral kezdett, az apró holtpontról aztán a mieinknek sikerült átlendülniük: Varga Zalán triplája után nyílt az olló a negyed felénél, és az utolsó öt perc hasonlóan zseniálisra kerekedett, mint a félidőt megelőzően. Molnár pazar egy-egyezései mellett Rostás, majd egy triplával Bálint Erik is eredményes volt, az eredmény után futó pécsieknél pedig jöttek a hibák a távoli dobásokból, így végül simán zárult a szorosnak induló csata – stílszerűen a pontgyártást a meccs legelején elkezdő Varga Ákos közelije zárta le az érdemi dolgokat a mi részünkről. A minden statisztikai mutatóban fölényes, 88-69-es győzelemből öt játékosunk is tíznél több ponttal és húsznál nagyobb VAL-értékkel vette ki a részét, Tóth Tamás pedig mindenkinek játéklehetőséget biztosított. Folytatás a negyeddöntőben, méghozzá a Vasast verő Újpest ellen: kemény menet lesz a négyes döntőbe jutásért!

Hepp Kupa, 4. forduló:

Vásárhelyi Kosársuli-NKA Pécs 88-69 (22-21, 27-16, 18-19, 21-13)

Hódtói Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. Vezette: Gál, dr. Varga, Földi

Kosársuli: Molnár 21/3, Varga Á. 14/3, Béres 11/3, Pavlovic 4, Bálint 16/3
Cserék: Varga Z. 16/3, Acimovic -, Rostás 6, Bodócsi -, Megyesi -, Kozma –
Vezetőedző: Tóth Tamás

Pécs: Fülöp 6, Scherer 11/6, Benke 9, Gáspár 8, Fekete 2
Cserék: Kocsis 7, Rosic 8/3, Herger 5, Váits 2, Kollár -, Lados 5, Molnár 6
Vezetőedző: Ivica Mavrenski

Tóth Tamás„Az országban jelenleg a legfelszereltebb műhelyből érkeztek hozzánk a roppant tehetséges fiatalok, kiváló szakmai munka folyik Rátgébernél. A védekezésünk volt a kulcs, hiszen hetven pont alatt tartani egy ennyire rohanós csapatot, az dicséretes teljesítmény. A legjobb nyolcba jutottunk ezzel a bravúrral, ezt kevesen várták tőlünk az év elején. Nagyon felemelő érzés volt és megtiszteltetés egy ilyen szervezett kosárlabdát játszó társaság ellen játszani, szívből kívánok nekik eredményes sportkarriert! Büszke vagyok a csapatomra, a sokadik gyönyörű sikerünk ez a szezonban.”

Nincs megállás, karácsony előtt még két meccs vár a parádés heteket produkáló Kosársulira, legközelebb december 18-án, pénteken a bajnoki cím egyik legnagyobb esélyese, a Cegléd ideiglenes otthonában, a szolnoki Tiszavirág Arénában. Felnőttcsapatunk mellett U20-asaink is pályára lépnek.

Forrás: vasarhelyikosarsuli.hu