Botrányos meccsen győzött a Vásárhelyi Kosársuli

Felnőttcsapatunk magabiztos játékkal és Varga Ákos extrájával, U20-as együttesünk brutális utolsó negyeddel hozta a kötelezőt a parázs hangulatú, helyenként a sportszerűség határait átlépő dél-alföldi rangadón.

Nincs megállás az NB I/B Zöld csoportjában, szombaton újabb fontos állomás várt csapatainkra, ismét hazai környezetben, hisz a Békés látogatott a Hódtói Sportcsarnokba. U20-as csapatunk a Újpest elleni szenzációs győzelem után esélyeshez méltó módon ismét kiválóan teljesített és fölényesen nyert: egy viszonylag szoros első félidőt követően a harmadik negyed végén “csupán” tíz pont volt Tóth Tamás tehetséges együttesének előnye, ám az utolsó negyedben brillíroztak a mieink, és egy kegyetlenül brutális, 38-0-s (!) rohammal állva hagyták a helyenként feszült hangulatba kerülő vendégeket. A 102-56-os, 67 hazai lepattanót hozó siker során mind a tizenegy Kosársuli-játékos legalább tíz percet töltött a pályán, a legeredményesebb a 24 pontig jutó Knyur Soma volt.

NB I/B U20 Zöld csoport, 12. forduló

Vásárhelyi Kosársuli-Békési SzSK 102-56 (17-20, 24-12, 16-15, 45-9)

Hódtói Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. Vezette: Utasi B., Barabás D.

Jó formában lévő, az előző hétvégén az Újpestet óriási csatában verő felnőttcsapatunk a 3. helyről várhatta a tabellán 6. békésiek elleni meccset, ami a két csapat közös történetét ismerve igencsak pikánsnak ígérkezett – és végül maximálisan az is lett. Sajnos a találkozó helyenként kosárlabdára, helyenként szájkaratéra hasonlított, amit hangadóként már az első percben a békési edzőpáros kezdett, majd a lefújást követően is igen nehezen fejezett be. A sportszerűség keretein és szabályain messzemenően túlnyúló csalózás, és hol a hazai csapat, hol az asztalszemélyzet, hol a játékvezetők és az ellenőr irányába mutatott verbális hadviselés, valamint a sok technikai fault mellett a parketten szerencsére szép kosarakból és jó megoldásokból sem volt hiány, mindkét gárda játékosai maximálisan kitettek magukért és szívüket-lelküket beleadták a dél-alföldi rangadóba.

Extrán kezdtek a mieink, olyannyira, hogy az első negyed lényegében el is döntötte a győzelem sorsát: az ihletett formában játszó, végül 35 pontig, 9 lepattanóig és 9 asszisztig jutó, így 46-os VAL-értéket produkáló Varga Ákos négy perc alatt 13 pontot szórt, és mivel a gyors, lerohanásszerű támadások mellett a szoros védekezés is kiválóan működött, hamar tizenöt pontosra nőtt az előnyünk. Az ellenszert nem nagyon találták a vendégek, és hiába kértek időt, valamint hiába igyekeztek a korábbi Kosársuli-játékos, Hargitai Krisztián és Frikker Marcell pontjai által tartani a tisztes távolságot, Varga Zalán három triplával úgy szállt be tökéletesen a meccsbe, hogy húsz pont fölé duzzasztotta a különbséget (37-17 a negyed végén).

A fantasztikus kezdést követően kissé visszaesett a játék a második negyedben, ám egy pillanatra sem adtuk ki a vezetést, sőt, belátható távolságon belülre sem kerültek a kezdésbeli sokkból kilábaló vendégek. Hargitai és Frikker triplái mellett Daniel Krstic is megtalálta a dobóformát, így időt is kellett kérnie Tóth Tamásnak (tíz pontot belülre került a Békés a 17. percben), hogy rendezzük a sorokat. Varga Ákos kosarain túl a palánk alatt hasznosan harcoló Nemanja Acimovic pontjai jelentették a kilábalást az apróbb gödörből, a félidőre így 57-43-as vásárhelyi előnnyel vonulhattak a felek.

A szünetet követően folytatódott a tendencia, a különbség állandósult, remek egyéni megoldásokkal és jó betörésekkel, a pályán lévő ötös folyamatos rotálásával őriztük a fórt. A negyed második felében aztán kisebb triplapárbaj zajlott, Krstic, Varga Ákos, Molnár Bence, valamint a békésieknél Patrik Cvijin is villant (utóbbi kétszer is), végül abszolút egállal zárult a tíz perc, és 77-63-mal kezdődhetett a hajrá

Amiben előbb Varga Zalánt egy kétséges szituációt követően második technikai faultja miatt kiállították, és amiben ugyanúgy teljesen ikszre végeztek a felek, mint a harmadik negyedben. Előbb Molnár pillanatai következtek, majd egy 8-0-s rohammal felcsillant az apró remény a vendégeknek a zárkózásra, Krstic kettesénél úgy tűnt, akár szoros is lehet a végjáték (87-80). Az utolsó két percben azonban előbb Molnár, majd Béres Nándor és Varga Ákos keze sem remegett meg, a vendégek pedig hibáztak támadásban, végül Vuk Pavlovic kosara zárta le a nem mindennapi meccset. A 96-82-es, teljesen megérdemelt győzelem azt jelenti, hogy az Óbuda, Cegléd kettős mögött továbbra is harmadikok vagyunk a bajnokságban, és remek formában várhatjuk a 2020-ból hátralévő három mérkőzést!

NB I/B Zöld csoport, 12. forduló:

Vásárhelyi Kosársuli-Békési SzSK 96-82 (37-17, 20-26, 20-20, 19-19)

Hódtói Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. Vezette: Vida, Németh, Nagy-Pál

Kosársuli: Molnár 17/6, Varga Á. 35/15, Béres 6, Pavlovic 9, Bálint 4

Cserék: Varga Z. 13/9, Rostás 2, Bodócsi -, Acimovic 10

Vezetőedző: Tóth Tamás

Békés: Balog 4, Széphelyi 4, Krstic 16/12, Hargitai 19/9, Meleg 7/3

Cserék: Frikker 17/6, Vass 9/6, Cvijin 6/6, Karsai –

Vezetőedző: Balog Vilmos

Tóth Tamás: „Az első negyedben a tudtára adtuk az ellenfelünknek, hogy ma és itt bizony nem fognak nyerni! Büszke vagyok a csapatomra, mert mentálisan is végig bírtuk az ellenfelünk kispadjáról érkező, nem ide való magatartást. Ma két győztes csapat volt a pályán, mert rajtunk kívül a játékvezetők is szépen megoldották a kíméletlen nyomást. Sok sikert kívánok a békési játékosoknak, ők teljesen korrektek! Értékes siker ez, úgy gondolom, okosan kontrolláltuk a történéseket. Több extránk volt, de kivételesen, szokásomtól eltérően ki szeretném emelni Varga Ákos brutális mutatóit! Amiért ma jöttünk, megcsináltuk, szép munka volt!”

Nincs sok pihenési lehetőség, folytatás december 15-én, kedden 19 órától, amikor is a Piros csoportos NKA Pécs látogat a Hódtói Sportcsarnokba Hepp Kupa-meccsre.

Forrás: vasarhelyikosarsuli.hu