Egy szavazó: MZP először a békát 4

Egy szavazó néven küldött szerkesztőségünknek olvasónk levelet. Az írást változtatás nélkül közöljük. 

“MZP először a békát

Először edd meg a békát!

Az olvasó most valószínűleg azt hiszi, hogy véletlenül valamiféle francia gasztronómiai cikket helyeztünk el az újságban, de ez abszolút nem így van. A címben szereplő mondat egy inkább Amerikában népszerűbb mondás, ami arra utal, hogy először a legkellemetlenebb, legnehezebb dolgot kell elvégezni a siker érdekében. Vagyis először lenyelni a békát, hiszen annál nehezebb dolog nem nagyon lesz arra a napra. Ha a békát lenyelted, gyakorlatilag majdnem készen is vagy. Ez a fajta gondolkodási mód azoknak a sikeres embereknek az ismérvei, akik valóban nagy tettekre képesek, hiszen tudják, hogy a feladatok 20%-a hozza a siker 80%-át. De ehhez fontossági sorrendet kell felállítani.

Amikor Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely Polgármestere kiemelt posztjában részletesen kifejtette, hogy az utóbbi időben milyen kisebb feladatokat végzett el a városban, és ezzel mintegy negatív példaként szembeállította a többmilliárdos fideszes fejlesztési tervet, lerántotta magáról a leplet.

Lerántotta, hiszen ebből a posztból már tudjuk, Márki-Zay Péter nem eszik „békát”! Maximum lenyel néhány legyet biciklizés közben, de azt sem készakarva, csak épp szembe jöttek vele. Azzal, hogy a polgármester mintapéldaként bemutatott néhány korrekciós betonozást, lámpacserét, valóban lerántotta magáról a leplet. Ő nem képes nagy dolgokat véghez vinni, ezért a legkisebbekkel is kérkedni kényszerül.

A nagy projektek ugyanis nagyon sok munkát igényelnek és emellett természetesen szakértelmet. Tárgyalások és szervezések, újabb és újabb megoldandó feladatok, melyek teljes embert kívánnak, olyat, aki kész egész nap tevékenykedni a saját városáért. Kész lenyelni egyben a legnagyobb békát is, lobbizni a lehetőségekért, le tud csapni a legjobb ajánlatokra és végig is tudja vinni az akaratát, mely után, akár több éves munka eredményeképpen nagy fejlesztések készülhetnek el. Olyanok, melyek hosszú távon szolgálják a város érdekeit, könnyítik meg lakóik életét, esetleg hozva nekik újabb és újabb lehetőségeket.

Hódmezővásárhely jelenlegi polgármestere a saját imázsának menedzselésén túl egyelőre semmilyen más, a város érdekeit nagyban érintő fejlesztést nem hozott tető alá, sőt, valójában lemaradt számos olyan megvalósításáról, amely már ténylegesen sínen volt – köszönhetően az előző városvezetés törekvéseinek.

Ezt leplezve tette ki a minap a hivatalos Facebook oldalára a bejegyzést, mely szerinte sokéves, sőt, évtizedes problémákat oldott meg a városban. Úgy érzi, ezek mutatják, hogy szabadon fejlődik vásárhely. Mint írja, több helyen kicserélik a közvilágítást, utcanév-táblákat helyeznek el házakra, befoldoznak néhány négyzetméter problémás járdaszakaszt és még sorolhatnánk a „merjünk kicsik lenni” címszó alatt is csak visszafogottan értékelhető, valójában karbantartási munkálatokat.

100 megosztás, 314 hozzászólás és 1600 lájk volt a jutalma a polgármester közel szóra sem érdemes „fejlesztéseinek”. Félreértés ne essék, nem azért nem érdemes szóra, mert nem fontos kis „foldozásokról” van szó, hanem mert valódi honatyának esze ágában sem lenne ilyesmiről úgy beszélni, mint „évtizedes problémák megoldása”. Egy valódi, a városáért élő városvezető ilyen, néhány négyzetméteres betonozásról említést sem tesz. Ha otthon valaki kiviszi a szemetet, mert tele lett, senki nem zeng ódákat a tettéről. És normál esetben senki nem is várja el, hogy ódákat zengjenek róla a semmiért, azaz a minimum kötelességének ellátásáért.

Egy szavazó: MZP először a békát 2

De vissza a békaevéshez. Márki-Zay Péter még soha nem evett meg egyetlen „békát” sem, soha nem tette meg, amit egy nagy projektért a városa érdekében szükséges lett volna. Míg elődei a városvezetésben építkeztek, ő csak sepreget kicsit a telek körül, hogy minden úgy tűnjön, mintha történne valami.

Ezzel azonban valahogy együtt lehet élni. Nem könnyű látni, hogy az építkezés megállt, a fejlődés pedig csak korrekciókat rejt, az viszont, hogy a polgármester megpróbálja azok ellen fordítani Hódmezővásárhely lakosságát, akik minden napjukat azzal kezdik, hogy megesznek egy békát, vagyis minden egyes napjukat azzal kezdik, hogy valami nagy dologért megtegyenek minden tőlük telhetőt, még tőle is elfogadhatatlan.

A rendkívül népszerű posztja alatt a következőkkel megy neki a valódi fejlődésért dolgozóknak:

Tudom, hogy mindezek az apró problémák soha nem érték el azoknak az ingerküszöbét, akik egy ötmilliárdos betonmonstrumot álmodtak a Sarokház előtti zöldterületre, akik luxusautóval közlekednek és palotákban laknak, de nekünk, akik gyalogosan és kerékpárral közlekedünk, akik aggódunk a sötét utcákon közlekedő gyermekeinkért, ezek az apróságok igenis fontosak.”

Vagyis szégyelljék magukat azok, akik minden tőlük telhetőt megtettek a valódi fejlődésért. Köpjék magukat szembe azok, akik azon dolgoztak, hogy Hódmezővásárhely egyre élhetőbb, modernebb várossá fejlődjön, ahol a fiatalok is megtalálják a maguk kis lehetőségeit, és ezzel itthon tudták volna tartani őket.

Jelenleg Hódmezővásárhelyen egyetlen valódi fejlesztés folyik, ez pedig a Tram-Train. Ez a fejlesztés semmilyen módon nem köthető Márki-Zay Péterhez, aki azon túl, hogy legújabb posztjában is mint „balesetveszélyes építési terület” említette a történelmi beruházást, semmit nem tett hozzá.

Az elődök törekvései, akik minden nap képesek voltak megenni a békát Hódmezővásárhely fejlődésének érdekében, két évvel Márki-Zay Péter hivatalba lépése után is megdöbbentő erővel éreztetik hatásukat. Hamarosan egy új közlekedési eszköz segíti a város lakóinak életét. Valóban megdöbbentő, de talán ebből is érezhető, mennyi hozadéka van a valódi városvezetésnek, amely hosszú távon gondolkodik és képes elviselni, ha akár éveken át szidalmazzák, mert tudja, hogy amikor elkészül a nagy projekt, mindenki azt mondja majd: „Nem volt könnyű menet, de megérte!”

Egy szavazó: MZP először a békát 1

Nagyszerű lesz látni, amikor az első szerelvény kigördül és megkezdődik a személyszállítás. Jó lesz nézni, ahogy gyermekeink még biztonságosabban és gyorsabban jutnak át Szegedre, ahogy újabb lehetőségek nyílnak meg általa a város lakói előtt. Furcsa lesz viszont látni, hogy a hosszú munka végén más aratja le a babérokat, hogy amikor a lehetőségek sikerré változnak, olyan névhez kötik majd, aki megpróbálta lejáratni azokat, akik évekig dolgoztak a projekten.

De a siker egyik kulcsa, hogy túl tudjunk lépni ezeken a gondolatokon és amikor a háttérből, jó messziről figyeljük, hogy megvalósult az álmunk, csak az jusson eszünkbe, hogy mindent Hódmezővásárhelyért tettünk.”