„Vérbíró.hu”-botrány: liberális jogvédő szervezetek is elítélik Márki-Zay listázását

Dagad a balliberális politikus újabb botránya! Márki-Zay Péter durván letámadta az ellene ítélő szegedi bírót, Nánási Illést, mire az OBH elnöke rendreutasította. Senyei György szerint a vásárhelyi polgármester politikai szereplőként nyomást gyakorolhatott az ügyében eljáró bíróra, közvetetten az egész bíróságra, állításai pedig túllépték a véleménynyilvánítási szabadság keretét.

 Nem maradt visszhang nélkül Márki-Zay Péter legújabb botránya! Mint a Promenad.hu hétfőn megírta: elképesztő letámadást intézett Nánási Illés szegedi bíró ellen a balliberális vásárhelyi polgármester, miután az ítész első fokon bűnösnek mondta ki Márki-Zayt a Lázár János ellen elkövetett rágalmazás vétségében. Több Facebook-bejegyzésben névvel, fotóval esett neki a bírónak, aki szerinte „koncepciós” eljárásban „koncepciós” ítéletet hozott, de vasárnapi élő videójában tovább tudta fokozni a gyalázkodást és a nyomásgyakorlást. Többek között azt üzente, Nánási Illés a Fidesz bukását követően nem fog felférni Orbán magánrepülőgépére vagy a helikopterre, melyen Rogán és társai menekülnek majd az országból… Azt is mondta, ha nagyon komoly rendszerváltás lesz Magyarországon (értsd: győz és hatalomra jut a jelenlegi ellenzék), akkor nagyon reméli, ilyen emberek mint Nánási Illés nem lehetnek bírók – majd ezt még maga is vállalhatatlan fenyegetésnek értékelhette a független igazságszolgáltatás képviselője ellen, mert gyorsan „pontosított”, miszerint nem a bíróval, az emberrel, hanem az ítéletével van „baja”…

A balliberális politikus a szerdai ítélethirdetés óta – ha jól számoltuk – már öt (!) Facebook-posztban, illetve -videóban rohanta le Nánási Illés bírót, több esetben a bíró fotóját, képmását is közszemlére téve.

Portálunk megkeresésére az Országos Bírói Hivatal elnöke, Senyei György kedden közleményt adott ki az ügyben, nyilatkozatában kőkeményen kiosztotta és rendre utasította Márki-Zayt. Többek között azt írja, azzal, hogy a politikus egy rá nézve sérelmes bírói döntés kapcsán „koncepciós” eljárást és ítéletet emleget, s ügyét „az emberek halálát eredményező, történelmünk legsötétebb foltjai között számon tartott politikailag konstruált kirakatperekhez hasonlítja, az áldozatok emlékét megsértve relativizálja a történelmi tényeket”.

Senyei György továbbá kiemeli, Nánási Illés bíró nevesítésével, fényképének közzétételével és a rá nézve fenyegető kijelentések megtételével a polgármester „politikai szereplőként – szándékosan vagy gondatlanul – esetleg nyomást gyakorolhatott az ügyben eljáró bíróra, illetve közvetetten az egész bíróságra”.

Az OBH elnöke azt is leszögezi, a bírósági ítéletek a jogorvoslati lehetőség mellett a nyilvánosság előtt is kritizálhatóak, ám Márki-Zay „a jelen ítéletet meghozó bírótársunk kapcsán nyilvánosan megfogalmazott, politikai elfogultságot sugalló állításai – egyenként és összességükben értékelve is – meghaladják az Alaptörvény IX. cikkének (1) bekezdésében meghatározott véleménynyilvánítási szabadság kereteit, így azokat visszautasítom”.

Senyei György közleményét úgy zárja: bár a bíróságok alapvető feladata a jogviták eldöntése, nem pedig azok kezdeményezése, a Szegedi Törvényszék és az érintett bíró, azaz Nánási Illés „mérlegelési körébe tartozik annak eldöntése, hogy további jogvédelmi intézkedések megtételét szükségesnek tartják-e” Márki-Zay Péter kirohanásai kapcsán. Nem kizárt tehát, hogy a Szegedi Törvényszék és az érintett bíró is jogi lépéseket tesz majd a vásárhelyi polgármester ellen.

Ugyancsak a Promenad.hu megkeresésére Vida-Sós Tünde, a Szegedi Törvényszék elnöke azt írta: „a Szegedi Törvényszék az Országos Bírói Hivatal Elnökének Márki-Zay Péter Úrhoz írott levelében kifejtetteket osztja”.

Az ügyben több más szervezetet is megkerestünk, a fejleményekre természetesen visszatérünk.

Senyei György teljes levelét alább olvashatja:

Az Országos Bírói Hivatal elnöke kőkeményen kiosztotta a bírófenyegető Márki-ZaytAz Országos Bírói Hivatal elnöke kőkeményen kiosztotta a bírófenyegető Márki-Zayt 1