Szél István: megpróbáltatások teli az év a mezőgazdaság számára

Időben lépett Magyarország Kormánya: hiába akarta megsarcolni a vásárhelyieket Márki-Zay Péter, a balliberális polgármester nem vezetheti be a földadót január elsejétől. Az ország vezetése ugyanis nem hagyja, hogy az önkormányzatok új megszorításokkal terheljék a lakosságot a veszélyhelyzet miatt.

Mint arról többször beszámoltunk, a vásárhelyi önkormányzat a település kifejezetten rossz anyagi helyzete miatt földadót vezetett be. A megszorítás azokat sújtotta volna, akik kiadták bérbe a földterületeiket: nekik hektáronként 3 vagy 6 ezer forintot kellett volna fizetniük, a föld minőségétől ás aranykoronáitól függően. A balliberális városvezetés évente 70-80 millió forintos bevételt várt a polgármesteri hivatal kasszájába.

A földadó ellen elsőként Szél István, a Hódmezővásárhely és Térsége Gazdakör elnöke és Benkő Zsolt, a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület elnöke tiltakozott. Mint kiemelték: elfogadhatatlan, hogy Márki-Zay Péter a gazdákkal fizettesse meg a város sikertelen gazdálkodásának az árát. Ezt követően a helyi Fidesz-KDNP utasította vissza, hogy a polgármester – a földtulajdonosokkal és a gazdákat képviselő szervezetekkel való egyeztetés nélkül – a világjárvány idején adót vetett ki a földtulajdonosokra. – Ma Márki-Zay Péter az egyetlen, aki a koronavírus-járvány kellős közepén nem hogy segítené az embereket, vállalkozásokat és gazdálkodókat, hanem inkább több pénzt venne el tőlük – szögezték le a kormánypárti képviselők.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is rosszallását fejezte ki a téma kapcsán, majd Nagy István agrárminiszter kijelentette: a termőföldadó bevezetésének ötlete eddig minden önkormányzat esetében elbukott az Alkotmánybíróságon, mivel az elképzelések ellentétesek voltak az alaptörvényben vagy az önkormányzati törvényben foglaltakkal.

Arról nem is beszélve, hogy Márki-Zay Péter számos olyan vásárhelyit adóztatott volna meg, akik kárpótlásként vagy az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottaknak járó kártalanításként kaptak földterületeket. Például azért, mert őket vagy családtagjaikat anno deportálta, munkaszolgálatra vagy kényszermunkára vitte a totalitárius diktatúra.

A földadó január elsejétől lépett volna életbe, azonban a héten megjelent a hír: a kormány a koronavírus-helyzet miatt nem engedi, hogy az önkormányzatok 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket. A földadó így a jövő évtől biztosan nem sújtja a vásárhelyieket, a városvezetésnek pedig más módszereket kell választania Vásárhely gazdasági helyzetének normalizálására.