Új madárfajt – lazúrcinegét figyeltek Magyarországon

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tájékoztatása szerint, melynek munkatársai is részt vettek a kiadvány elkészítésében, a 960 oldalas összefoglaló munka mérföldkövet jelent az európai madártani kutatások és az ezekhez kapcsolódó természetvédelmi tevékenységek terén.

Az atlasz (European Breeding Bird Atlas 2./EBBA2) az Európa területén fészkelő 596 madárfaj előfordulását, állománynagyágát mutatja be a 2013-2017 közötti időszakot vizsgálva. A madáratlasz felmérő munkái Európa több mint 50 országában, a kontinens területét lefedő több mint 5000 db 50×50 km nagyságú négyzetre kiterjedően, 5 éven keresztül zajlottak az Európai Madárszámlálási Tanács (EBCC) koordinálásában. Az EBBA2 különlegessége, hogy a 1997-ben megjelent első Európa Fészkelő Madarainak Atlasza adatai alapján az elmúlt 30 év változását is bemutatja. A most frissített atlasz terepi felmérései során alkalmazott új módszereknek köszönhetően, a 348 szerző által írt rövid szöveges bemutatás mellett, 689 nagy felbontású térképen minden eddiginél részletesebben ábrázolja a fajok főbb fészkelőterületeit.

A terepi munkában 120 000 felmérő működött közre, nagy többsége önkéntesként, amely így a világ egyik legnagyobb „citizen science”, tehát önkéntesek által végzett biodiverzitás felmérési projektje is egyben! A számlálók Európa szinte egész területét (11 075 000 km2) felmérték és immáron a kontinens keleti részeiről is pontos adatok állnak rendelkezésre a fészkelő madárfajokról.

Magyarországon több mint 1000 felmérő vett részt az európai madáratlasz hazai adatgyűjtésében az MME Monitoring Központ Madáratlasz programja (MAP) keretében 2014-től. A magyarországi térképezés során az európai atlasz számára történő adatgyűjtés mellett fő cél volt, hogy hazánkat lefedő valamennyi 10×10 km-es négyzetben felmérjék a fészkelő fajokat, és az MME keretében 1999 óta folyó Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) felmérések adatait felhasználva elkészítsük a hazai madárfajok atlaszát, amely 2021 tavaszán kerül kiadásra. A magyar madáratlaszban valamennyi hazánkban megfigyelt madárfaj előfordulását, állománynagyságát és állományaik változását bemutató térkép, ábra és a szakértők által készített szöveges értékelés lesz olvasható.