Közgyűlés: Márki-Zay miniszterelnök-jelölti kampányának áldozata az Eötvös? 2

Márki-Zay Péter új adó bevezetésével sarcolta volna a vásárhelyieket, miután több mint kétéves tevékenysége oda vezetett, hogy kiürült a kassza. Szerencsére Magyarország kormánya közbeszólt, és nem engedi kizsákmányolni a vásárhelyieket. Lőttek a földadónak!

A 2018 óta tartó szerencsétlenkedés miatt Vásárhely csődközeli helyzetbe került, ahogy arról többször cikkeztünk, s amire a balliberális polgármester számos nyilatkozatában és tettével utalt az idei esztendőben. Márki-Zay erre föl eldöntötte: fizessenek a vásárhelyiek többet! A veszélyhelyzet és rendkívüli jogkör által rá ruházott hatáskörben korábban úgy határozott: 2021. január elsejétől minden olyan földtulajdonosnak tejelnie kell a város kasszájába, aki a termőföldjét kiadta bérbe. Az új adó hektáronként 3 vagy 6 ezer forint lett volna, a föld minőségétől és aranykoronáitól függően.

Márki-Zay mesterterve alaposan kiverte a biztosítékot: Szél István, a Hódmezővásárhely és Térsége Gazdakör elnöke és Benkő Zsolt, a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület elnöke szólalt fel az ellen, hogy a balliberális politikus a gazdákkal fizettesse meg a város sikertelen gazdálkodásának az árát, majd a helyi Fidesz-KDNP utasította vissza, hogy a városvezető – ráadásul a földtulajdonosokkal és a gazdákat képviselő szervezetekkel való egyeztetés nélkül – a világjárvány idején sarcot vetett ki azokra, akik földtulajdonnal rendelkeznek. Vagyis a koronavírus-járvány kellős közepén nem hogy segítené az embereket, vállalkozásokat és gazdálkodókat, hanem inkább több pénzt venne el tőlük.A gazdák megadóztatása ellen tiltakozott Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is, Nagy István agrárminiszter pedig egyenesen kijelentette: a termőföldadó bevezetésének ötlete eddig minden esetben elbukott az Alkotmánybíróságon, mivel ellentétes volt vagy az alaptörvényben vagy az önkormányzati törvényben foglaltakkal.

Arra is rámutattunk: különösen durva és brutális lett volna a történetben, hogy a balliberális polgármester számos olyan vásárhelyit adóztatott volna meg, akik kárpótlásként vagy az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottaknak járó kártalanításként kaptak földterületeket. Például azért, mert őket vagy családtagjaikat anno deportálta, munkaszolgálatra vagy kényszermunkára vitte a totalitárius diktatúra.

A kormány azonban még időben közbelépett, megmentve ezzel a vásárhelyieket a sarcoktól. A kabinet ugyanis kedden újabb gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedést rendelt el a koronavírus-járvány miatt: megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket.

Márki-Zay ötlete tehát – miszerint a vásárhelyiek fizessék meg a bénázását – füstbe ment. Csak remélni lehet, hogy ezt a balliberális polgármester is megérti, és végre el kellene kezdeni foglalkozni annak a városnak a vezetésével, amire feljogosították a választók. Az országos haknikörutakból, a kormány elleni uszításokból és a rágalmazásokból nem lesz fellendülés.