Havasi Katalin jótanácsai az influenza ellen 1

Egy gyerek nem kicsi felnőtt, ezért rendkívül fontos a munkánk – jelentette ki a Rádió 7 keddi Közös Nevezőjében dr. Havasi Katalin, akit nemrég a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnökévé választottak. A vásárhelyi doktornő szerint az ország mintegy 1500 gyermekorvosa mondhatja magáénak a világ leggyönyörűbb hivatását.

Havasi Katalin a műsorban kifejtette, az egyesület azt szeretné elérni, hogy minden gyerek egészséges maradjon, illetve azt, hogy betegség esetén is minél ritkábban kerüljenek kórházba, klinikára. – Célunk, hogy már az első gyermek-házi gyermekorvos találkozás után meggyógyuljanak a gyermekek. Ehhez azonban meg kell teremtenünk a kollégáink számára a legjobb feltételeket, hogy a lehető legmagasabb szinten dolgozhassanak – ismertette az elnök.

Hozzátette, jelenleg 1500 házi gyermekorvos van Magyarországon, akik közül 1200 az egyesület tagja. A HGYE a jövőben még nagyobb szakmai támogatást és kiteljesedést próbál nyújtani, hogy a doktorok érezzék: tartoznak valahova és figyelembe veszik az elképzeléseiket.

– Egy gyermek nem kicsi felnőtt, hiszen másként működnek a szerveik és másként jelentkeznek náluk a betegségek. Ezért van szükség a munkánkra, ami a legcsodálatosabb hivatás, ugyanis amikor egy síró, rosszul lévő gyermek néhány nap múlva mosolyogva jön a szüleivel vissza a rendelőbe, annál nincs nagyobb fizetség – árulta el a doktornő.

Kiemelte, tevékenységük azért is kiemelkedő, mert az, hogy egy 30-40-50 éves korú felnőttnél milyen betegség alakul ki, nagyban függ a gyermekkor betegségeitől is. – A jövő generációjának egészségért dolgozunk – hangsúlyozta Havasi Katalin, akit az előző elnök kért fel az egyesület vezetésére.

A következő évek nagy feladata lesz az utánpótlás biztosítása, mivel a házi gyermekorvosok 30 százaléka betöltötte a 60. életévét. Az elnök szerint ehhez a szakmai mellett társadalmi megbecsültségre is van, mint ahogy arra is törekedni kell, hogy a politikai döntéshozóknál hatékonyan tudja képviselni a szervezet az érdekeit.

A Közös Nevezőben még elhangzott: Havasi Katalin példaképe a nemrég elhunyt Kozma János, akire életpályája, elhivatottsága és szakmai tudása miatt mindig szeretett volna hasonlítani.

Fotó: Archív