Az Alkotmánybíróság is elhajtotta Márki-Zay Pétert

A balliberális polgármester, Márki-Zay Péter ismert támogatója rágalmazás, becsületsértés miatt támadott bennünket jogi úton, de az első- és a másodfokú bíróság is lepattintotta. Szabó János felsült, és hogy a klasszikust idézzük: nem kicsit, nagyon! Az ítélet pedig immáron jogerős.

Két éve folytatnak lejáratókampányt lapunk ellen Márki-Zay Péter közismert támogatói, a Szabó család tagjai, miután egy cikkben mutattuk be őket, illetve a balliberális városvezetőhöz fűződő kapcsolatrendszerüket.

Az egyik fivér, Szabó János rágalmazás, becsületsértés miatt tett büntetőfeljelentést portálunk főszerkesztője és felelős szerkesztője, valamint kiadója, sőt, még a cikkünket a Facebookon megosztó(!) Hegedűs Zoltán akkori fideszes frakcióvezető ellen is. Azért akart bennünket bíróság elé rángatni, mert lapunkban le merészeltük írni, hogy köztudott és közismert az aktív és leplezetlen politikai elkötelezettsége, amit adott esetben terjeszt is. Nem tudjuk, mi volt ezzel a baja, hiszen ezt a politikai szimpátiát és elkötelezettséget amúgy maga is felvállalta például az országos ellenzéki sajtónak (Hír TV) adott nyilatkozatával, a Németh László plébános atya és Lázár János fideszes országgyűlési elleni kevéssé burkolt kritikájával, valamint a Márki-Zay Péter választási kampányában való fel-feltűnéssel… Sebaj! Ja, és mint „vásárhelyi átlagember” egyúttal rögtön annyira „távol” helyezkedett a politikától és a politizálástól, hogy jogi képviselőjeként a budapesti Litresits András, Czeglédy Csaba egyik fő ügyvédje, a Nemzeti Választási Bizottság MSZP-s(!) delegáltja tűnt fel. Az a Litresits, aki Márki-Zayt is képviselte bizonyos ügyekben – így nőtt össze, ami nagyon is összetartozik.

Szabó János tehát támadott, azonban alaposan felsült a bíróságon. Ahogy Varga Judit igazságügyi miniszter nemrég a BBC HARDTalk-interjúja kapcsán fogalmazott, a 2018 októbere óta tartó eljárásban is volt minden, mint a búcsúban. Szabó farkast kiáltott, feljelentett, vádolt, a Szegedi Törvényszék és a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság hónapokig ide-oda tologatta az ügyet. A vásárhelyi büntetőbírák több alkalommal is elfogultságot jelentettek a nyilvánvalóan politikai motiváltságú eset kapcsán, ám csodák csodájára az elfogultsági kérdéseket egzotikusan értelmező szegedi bíró, Nóvé Ágnes (igen, a Szeviép-ügy bírósági botrányának kulcsfigurája!) szerint még akkor is le kellett volna tárgyalniuk a vásárhelyi bíróknak az ügyet, ha a komplett bíróság (!) elfogultnak is tartotta magát.

A Szeviép-ítélethez kötődő szegedi bírósági botrány kirobbanása után végül ismételt kifogásunkra ez a „roppant fajsúlyos” büntetőeljárás 2020-ban Makón landolt, ahol is a Makói Járásbíróság eljáró bírója egy csöndes, árnyékos nyári délután végül egy tollvonással megszüntette az ügyet azzal a frappáns, epigramma tömörségű indokkal, hogy demokratikus politikai berendezkedésű államban a politikai vélemény nyílt hangoztatása nem lehet alkalmas arra, hogy bárkinek a társadalmi megítélését negatív irányba befolyásolja. Vagyis fogalmilag kizárt, hogy e ténynek akár a valótlan hangoztatása is bűncselekményt valósítana meg. Szabó nevetséges fellebbezését pedig, amely szerint e pofonegyszerű kérdésben is személyes meghallgatásra kellett volna az adófizetők pénzét pocsékolnia a bíróságnak, a másodfokú instancia (Szegedi Törvényszék) határozott mozdulattal hajította a papírkosárba október végén. Vagyis az ítélet jogerős: az eljárást megszüntették, sem a Promenad munkatársai, sem Hegedűs Zoltán nem követtek el bűncselekményt.

Győzött tehát az igazság!

Egyúttal az is kiderült: hatalmasat hazudtak kollégáinkról azok, akik a városszerte terjesztett, exkluzív minőségű szórólapokon ennek ellenkezőjét állították róluk és lapunkról. Ha úgy tetszik: tulajdonképpen ők rágalmaztak bennünket valótlanságokkal… Magukat „egy nem közszereplő családként” beállítva, Ferenc pápától származó kenetteljes idézettel tarkított röplapokon uszítottak ellenünk, kvázi bűncselekményt „elkövetőnek” minősítve bennünket. (És igen, persze, a Márki-Zay-tábornál elmaradhatatlan „lázározás” sem hiányzott a színes-szagos „kiadványról”…) A pofátlanságot tetézte, hogy munkatársainkról olyan, nem nyilvános, azaz magánfelületekről származó(!) fotókat tettek közzé, melyek felhasználásához semmiféle jogalapjuk nem volt, ezzel sérthették kollégáink képmáshoz fűződő személyes jogait is, miközben a saját, nyilvános szerepléseik során készült képek közlése kapcsán hőbörögtek… (Tették mindezt nyilván a „szeretet hatalmának” jegyében, s ki tudja, milyen pénzből. Milyen érdekes, a politikai tartalmú röpiratokra oly érzékeny Márki-Zayt ez a gyűlöletkeltő szórólapozás valamilyen rejtélyes okból kifolyólag nem zavarta, ez ellen nem tiltakozott…)

Ami a bennünket rágalmazó szórólapozás mellett külön pikantériája a történetnek: Szabó János azóta már nem is olyan nagyon szégyenlős, ami a nyílt közéleti szerepvállalásokat illeti. A lejárató szórólapozás mellett beszédet mondott például egy Márki-Zay melletti tüntetésen is…

Tanulság? Hiába, no, az igazság tényleg tiszta, átlátszó. Az igazság nem tűri a nyomást.