Vásárhelyen mentett életet a szén-monoxid érzékelő

A szén-monoxid-mérgezés tüneteit mutatta egy asszony csütörtökön délután Szegeden. A szén-monoxid-érzékelő helyesen jelzett a lakásban, a lakó azonnal hívta a 112-es segélyhívót.

A tűzoltók elvégezték a szükséges méréseket, ellenőrizték a berendezés által korábban mért adatokat. A készülék magas értékeket mutatott, az asszonyt a mentők szédülése miatt kórházba szállították.

A szén-monoxid-érzékelők minden héten több család életét mentik meg országszerte.  A készülékek 50 ppm szén-monoxid-szint alatt (ennél a térfogatszázaléknál egy köbméternyi levegőben ötven köbcenti szén-monoxid van) 60-90 percen belül, 100 ppm-nél 10-40 percen belül, 300-as szintnél pedig már három percen belül riasztanak. Hangerejük 85 decibeles. (Összehasonlításképpen, egy porszívó hangereje egy méterről nagyjából 80 decibel, egy kamioné ugyanekkora távolságról pedig már 90). A készülék mínusz tíz és plusz negyven fok között működőképes, falra vagy mennyezetre kell felszerelni. Az elmúlt fűtési szezonban ott, ahol működött a szén-monoxid-érzékelő, nem történt halálos baleset.

Segítség a vásárláshoz: a fogyasztóvédelem által megbízhatónak ítélt szén-monoxid-érzékelők listáját ITT találja.

Fotó: Archív