Lázár: Churchill érdekes, extravagáns figura volt, akitől minden mai magyar politikus tanulhat 3

Az elkövetkezendő tíz évben járműipari ország mellett élelmiszer-ipari országgá is kell válnia hazánknak, ami ellátja a környező térségeket is – jelentette ki Lázár János a Rádió 7 csütörtök délelőtti műsorában. A Közös Nevezőben többek között szó esett a tram-trainről, a Magyar Falu Programról, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztéséről, a Churcill-könyvről és a koronavírus-járványról is.

“Minden vásárhelyi család élete jobb lesz a tram-trainnel”

Az első témák között szerepelt a Hódmezővásárhely-Szeged közötti tram-train, ami kapcsán Lázár elmondta, a munkálatok a befejező szakaszban tartanak. – A kivitelező helyreállítja az úthálózatot, kiépíti az áramhálózatot, és december elején Szegedről Vásárhelyre érkezik egy villamos, ami teszteli a villamospályát – ismertette a projektért felelős kormánybiztos.

Hozzátette, az utolsó stádiumban van Spanyolországban a szerelvények gyártása, és hamarosan a kocsik szállítása is megkezdődik. Az ide érkező járműveket Szentesen állítják és programozzák be digitálisan, amit követően megkezdődhet a próbaüzem Vásárhelyen. – Ez történelmi pillanat lesz – hangsúlyozta a politikus, aláhúzva, 2021 őszén megkezdődhet a menetrend szerinti közlekedés a tram-trainnel.

Lázár úgy véli, az új közlekedési eszköz a társadalmi jólét színvonalát növeli majd Vásárhelyen, ami teljesen más város lesz, mint azelőtt. – Naponta 10 ezer ember ingázik a két település között, ezért minden vásárhelyi család életét befolyásolni fogja a környezetbarát tömegközlekedés, ami által a két belváros 30 percre kerül egymáshoz – hangsúlyozta.

“Ma már jobb lehet falun élni, mint nagyvárosokban”

A Magyar Falu Program kapcsán elhangzott: a kormány folyamatosan arra törekszik, hogy fiatalok is bátran válasszák lakóhelyként a vidéki településeket.

– A koronavírus-válság bizonyítja, hogy a nagyvárosok veszélyessé váltak a világban: rosszabb a levegő, a tömegközlekedés és nagyobb a fertőzésveszély. A 21. század megmutatja számunkra, hogy kisebb településen nem rosszabb, hanem akár jobb is élni. Éppen ezért nagy támogatója és kezdeményezője vagyok annak az elképzelésnek, ami próbálja növelni a vidék helymegtartó képességeit – fejtette ki Lázár János, aki szerint Vásárhelyen a közlekedésfejlesztés, míg Makón a turizmus fejlesztése is ezt a célt szolgálja.

A térség országgyűlési képviselője hozzátette, ehhez azonban nem elegendőek az utak, az orvosi rendelők, az óvodák és az iskolák felújítása, hanem azt is el kell érni, hogy a munkahelyek is jobbak legyenek, azaz egy adott munkakörben ne keressen valaki jobban nagyvárosban, mint vidékben.

Korszakváltás előtt áll az ország

– Ma Magyarország járműipari ország, amit el kell mozdítanunk. Hazánk 20 millió ember ellátására is képes lenne, azonban még saját magát sem látja el: importra szorul az élelmiszeriparban. Ezért önellátásra kell törekednünk, illetve arra, hogy a határon túli térségeket is ellássuk – jelentette ki Lázár János, aki többször járt Orbán Viktornál, hogy tárgyaljanak a vidékfejlesztési programokat illetően.

A politikus szerint kedvező az elképzelések fogadtatása, ezért a Fidesz és a kormányzat nagy erőforrásokat csoportosít a jövőben az élelmiszeriparra. – 10 év múlva Magyarországnak nemcsak járműipari high-tech országnak kell lennie, hanem jó minőségben és extra mennyiségben élelmiszert is elő kell állítanunk. Az élelmiszeripart vissza kell foglalnunk, korszakváltás előtt állunk – ismertette.

“Legyen ciki és kínos a dohányzás”

Lázár János célkitűzése, hogy Magyarország füstmentes országgá váljon. Ennek oka, hogy nálunk is a tüdőrák az egyik vezető halálok: évente mintegy 13 ezer új esetet regisztrálnak. – A tüdődaganatok 70-80 százalékát a dohányzás okozza, és nagyon nehéz gyógyítani. Ezért kell visszaszorítani a dohányzást és az új típusú dohánytermékeket – magyarázta a nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztos, aki a dohányzás teljes betiltásának híve.

– Tudom, hogy ezt sokan a személyes szabadság korlátozásának tekintik, de aki dohányzik, az nemcsak saját magát, hanem a környezetét is mérgezi. Ma minden negyedik ember dohányzik és évente 700 milliárd forintot költenek el az emberek erre a káros szenvedélyre, ezért el kell érni, hogy társadalmilag előnytelen, ciki és kínos legyen a dohányzás – folytatta Lázár. Még elmondta, az Európai Unió a jövőben mindenhol egységesen jelentősen megemeli a dohánytermékek jövedéki adóját, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy sokan felhagyjanak a füstölgéssel.

“Újabb könyv következik?”

Jó a Churchill-könyv fogadtatása, holott ez szakkönyv, és nem könnyű olvasmány. Aki a kezébe veszi, annak érdeklődnie kell a politika és a pénzügy iránt, hiszen a magyartól teljesen eltérő angolszász politikai kultúra és a néhai brit miniszterelnök személyes pénzügyei tárulnak az olvasó elé. A kötet kedvező kritikát kapott, politikai hovatartozástól függetlenül – hangzott el a műsorban. A könyv kiadója, Lázár János elmondta, jelenleg is vannak új ötletek az asztalán, például képzőművészet és művészettörténet terén.

„Fel kell venni a védőoltást!”

A Közös Nevező végén a járványhelyzet kapcsán Lázár felhívta a figyelmet: ma már nincs olyan család, amelyik ne lenne érintett az új típusú koronavírus által. – A fertőzés át fog menni a társadalmon, ezért fontos, a kapcsolattartás korlátozása, a rendszeres kézmosás, a maszk viselése és az idősek védelme. A legnagyobb védettséget majd a védőoltás jelenti – mondta a politikus, aki maga is igényli majd a vakcinát. Mint mondta, családjával együtt felvette már az influenza és a tüdőgyulladás elleni védőoltásokat is, és mindenkinek ezt ajánlja a védekezés érdekében.