Olvasói levél: emlékezzünk a Szovjetunióba hurcolt magyar kényszermunkásokra!

Egy olvasónk, Détár Zoltán levelet küldött szerkesztőségünknek a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából.

„Nem felejtünk, mert nem felejthetünk!

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján emlékezünk arra a több mint 800 ezer ártatlan honfitársunkra, akiket embertelen körülmények között deportáltak, dolgoztattak és tartottak fogva a kommunista hatalom kényszermunka táboraiban. 200 ezren soha nem tértek haza: belehaltak a szörnyű kínzásokba, járványos betegségekbe vagy a nélkülözésekbe.

Az életben hazatértek jó része élete végéig szenvedett az ott szerzett betegségekben és a lelkében is, megnyomorodva élte tovább a megbélyegezettek sorsát. A rendszerváltásig beszélniük is tilos volt az ott történtekről.

Most már szabadon emlékezhetünk róluk, tegyük is meg és ne csak a mai napon. Nem felejthetjük a kommunista diktatúra bűneit, mert a felejtéssel esélyt adunk az újra megtörténésükhöz. Emlékhelyük hiányában gyújthatunk mécsest a Leventék emléktáblájánál (Szent István templom), az Emlékpont múzeum ablakában és mindenkor a lelkünkben!

vitéz Détár Zoltán”

Olvasói levél: emlékezzünk a Szovjetunióba hurcolt magyar kényszermunkásokra! 1