Végrehajtást indít Havasi Katalin Márki-Zay Péter ellen! 4

Megbecsülést, nagyobb mozgásteret és vonzóbb feltételeket kell biztosítani a házi gyermekorvosoknak, akik az egyik legszebb hivatást végzik – mondta Havasi Katalin. A vásárhelyi doktornő a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnökeként mutatkozott be egy online sajtótájékoztatón.

Havasi Katalint a múlt hétvégén választották a 25 éves Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökévé. A szervezet 1200 házi gyermekorvos képviseletét látja el az országban.

Az immár harminc éves tapasztalattal rendelkező vásárhelyi doktornő négy évig tölti be az elnöki tisztséget. A szerdai online bemutatkozóján elmondta: célja, hogy a HGYE civil szervezetekkel és állami tanácsadó szervezetekkel olyan szakmai munkát végezzen, amit az egész gyermekgyógyászati ágazat támogat. Fontosnak tartja a megfelelő kapcsolatrendszer kiépítését is, hogy a gyermekorvosok első kézből tudjanak javaslatokat tenni a politikai döntéshozóknak.

– Meg kell erősítenünk a szakmaiságot és el kell érnünk azt, hogy aki 40 éve gyermekorvos, az is minden reggel örömmel menjen dolgozni és érezze, hogy amit tesz, az az egyik legcsodálatosabb hivatás – jelentette ki Havasi Katalin. Úgy fogalmazott: ehhez vonzóbb feltételeket, nagyobb mozgásteret és megbecsülést kell biztosítani, illetve éreztetni kell a gyermekorvosokkal, hogy az elképzeléseik, ötleteik megvalósíthatók.

Az elnök szerint meg kell hallgatni a fiatal és az idős kollégákat is arról, hogy milyen változtatásokra lenne szükség a vonzóbbá tételhez, ugyanis nagy problémának számít az utánpótlás biztosítása.

A gyermekorvosok között az átlagéletkor 59-60 év, ami azt jelenti, hogy az ellátásban dolgozók nagy része 5-10 éven belül elérik a nyugdíjkorhatárt. – Nagy kérdés a megmaradás kérdése, hiszen a gyermekorvosok több mint harminc százaléka 60 év feletti. Több országban – az angol modell szerint – már általános családorvosok végzik a gyerekek vizsgálatát, azaz nincsenek külön gyermekorvosok. Mi viszont az önálló házi gyermekorvosi rendszert részesítjük előnyben, ugyanis e nélkül jóval hamarabb kerülnének a gyerekek kórházba, klinikára. Továbbá a betegségek időbeni felismerésében is nagy szerepet játszunk, ugyanis a felnőttbetegségek 50 százaléka gyermekkorból ered – fejtette ki Havasi Katalin.

Az új elnök reméli, hogy jövőre már meg tudják tartani az egyesület rendezvényeit, és külön készülnek az év legnagyobb konferenciájára, ami minden év májusában ad otthont a gyermekorvosok tanácskozásának.