Még az idén bemutatkozhat a tram-train a leendő utasainak

Kedd délelőtt Kanda Imre projektvezető mérnök és Mucsi László projekttanácsadó voltak a Rádió 7 Közös nevező című műsorának vendégei. A műsorból kiderült, hogy december első napján érkezik Szegedről egy villamos, amivel tesztelik a rendszert.

Kanda Imre elmondta, hogy december elsején érkezik Szegedről az a villamos, amivel tesztelni fogják a tram-train pályáját. A tesztelés december 2., 3., és 4. napján történik, így a vásárhelyi hálózaton bárhol feltűnhet egy villamos. Éppen ezért arra kérik a lakosságot, hogy ne parkoljanak a síneken, illetve figyeljenek oda a tesztvillamosra.

A tesztjárművet közúton szállítják át Vásárhelyre, és – a szállítóktól függően – vagy a Népkertnél, vagy a Nagyállomásnál helyezik rá a sínekre. A villamos, csak úgy mint a tram-train, képes árammal és dízellel is működni. A szegedi villamos a hétköznapokban elromlott vagy sérült járműveket vontat, Vásárhelyen pedig a sínpályát és az elektromos hálózatot fogja tesztelni.

A koronavírus ellenére is megérkeznek idén a tram-train szerelvények 2

Mucsi László a közlekedésről elmondta, hogy szerdán, csütörtökön, és pénteken a Kistópart-Bajcsy körforgalmát – ha az időjárás engedi – leaszfaltozzák, így ott megnövekedett várakozásra kell készülni, hiszen a közlekedés forgalomirányítás mellet zajlik majd.

A koronavírus ellenére is megérkeznek idén a tram-train szerelvények

Arra a kérdésre, hogy miért 3 darabban érkezik a tram-train, Kanda Imre elmondta, hogy a közúti szállítás szempontjából egyszerűbb, ha darabokban hozzák. A modulok Szentesre fognak megérkezni, ahol összeszerelik, és feltelepítik rá a megfelelő szofvereket. Ez nem egyszerű, több hetet is igénybe vehet. Ha elkészültek, akkor a vasúti hálózaton éri el Vásárhelyt.

A szakember a műsor végén felhívta a figyelmet arra, hogy a tesztelés során a közúti lámpák nem fognak működni, azonban a KRESZ egyértelműen fogalmaz: a villamosnak mindig elsőbbsége van.