Lázár János: más lesz az élet Vásárhelyen a Tram-trainnel

Még fel sem tudjuk fogni, mennyi előnyt hordoz majd magában a Hódmezővásárhely és Szeged közötti villamosvasút – jelentette ki nemrég egy rádióinterjúban Lázár János. A projektért felelős kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője szerint a beruházás a magyar kortárs közlekedés legizgalmasabb és legbonyolultabb fejlesztése.

Lázár János a közelmúltban a Rádió 7 vendége volt, ahol egyebek mellett a Tram-trainről is kérdezték.

– Nagy örömmel jelenthetem, hogy a kék-sárga-fehér villamosok gőzerővel készülnek Valenciában. A szerelvényekből a Magyar Kormány tizenkettő darabot rendelt, ezek gyártása folyamatban van, sőt, az első modellt hamarosan leszállítják az országba – ismertette az aktualitásokat a politikus.

Hozzátette, a beruházás a magyar korabeli közlekedési projektek közül a legizgalmasabb és a legbonyolultabb, ugyanis a Tram-train kocsik egyszerre villamosok és dieselmozdonyok is lesznek, tehát városi és nagyvasúti közlekedésre is alkalmasnak kell lenniük. Emellett több mint száz éve nem alakítottak ki teljesen új villamospályát egy magyar városban sem.

Lázár János: egyre közelebb a célhoz

– Sokkal másabb lesz Vásárhely és az ott tapasztalható társadalmi színvonal is, ha közlekedik majd a Tram-train. Egyértelműen könnyebbé válik a vásárhelyiek és a szegediek élete, hiszen 30-35 percre rövidül a menetidő a két belváros között. Vásárhely, Algyő és Szeged néhány éven belül társadalmi, fizikai és szociológiai értelemben is egy agglomerációvá válik, és fel sem tudjuk még fogni, mennyi előnyt hordoz magában a villamosvasút. Vásárhelyről Szegedre nem lesz több idő beérni, mint Újszeged széléről Szeged belvárosába – magyarázta Lázár János. Kifejtette, jelenleg 10-15 ezer ember ingázik a két megyei jogú város között tömegközlekedéssel és autóval, ezért a forradalmian új beruházás parkolási gondokat is megold.

Megkezdték a Tram-train menetrendjének és tarifarendszerének kidolgozását (X) 29

Még elmondta, tudja, hogy sokan politikai indíttatásból, gonoszságból, irigységből és tudatlanságból nem támogatják ezt a beruházást, ugyanakkor naponta több ezren használják majd az új közlekedési eszközt, és jönnek rá arra, hogy a városfejlesztés, a modernizáció mindig kifizetődő.

Cseri Tamás: ha megépül a Tram-Train, Vásárhely és Szeged között végre nem lesz távolság [x]