Szegeden járványkórházat hoznak létre

Ha nem sikerül megfékezni a koronavírus terjedését, összeomolhat az amerikai kórházi ellátórendszer a következő két-három hétben – vetítette előre Joe Biden koronavírus-munkacsoportjának egyik tagja. Az Egyesült Államokban csütörtökön meghaladta a negyedmilliót a halálos áldozatok száma.

Michael Osterholm hangsúlyozta: nagyon fontos lenne, hogy legalább a szakemberek tisztában legyenek az esetszámokkal és egyéb rendelkezésre álló adatokkal.

„Mindenkinek meg kell érteni, hogy pontos információkra van szükségünk az esetszámokról.

Sem én, sem a szakemberek nem vesznek részt a (vírus elleni intézkedésekről döntő) megbeszéléseken, ami korlátozza a hozzánk eljutó információkat, a megosztható információ mennyiségét” – fogalmazott Osterholm az MSNBC csütörtök reggeli hírműsorában.

„Úgy gondolom, hogy a Fehér Ház munkacsoportjának szerdai jelentése (…) helytálló. Valóban válsághelyzetben vagyunk. Meg kell vitatnunk, mit a teendő, mit csináljunk. Valakinek ki kell mondania, hogy ha ez meg ez történik, ilyen rossz lesz a helyzet” – tette hozzá.

Osterholm szerint a következő két-három hétben „összeomolhat a kórházi ellátás”, ha nem sikerül megfékezni a járvány terjedését az Egyesült Államokban.

„Azok az emberek, akik ma reggelre megfertőződtek, a jövő héten már kórházban lesznek, néhány nappal később az intenzív osztályon lesznek, és végül meghalnak. Tehát ha ma mindent megtennénk, amit csak tudunk, azzal még mindig nem tudnánk megfordítani a helyzetet a következő három-négy hétben” – mondta a szakember.

A Covid–19 az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahonnan pénteken több mint 11,7 millió fertőzöttet jelentettek, és már több mint negyedmillióan (252 514-en) haltak bele a kór szövődményeibe.

Forrás: hirado.hu