Versenyképesebb és jövedelmezőbb a magyar mezőgazdaság 1

Elképzelhető, hogy nem lesz hosszú életű a Márki-Zay Péter által kivetett földadó Hódmezővásárhelyen. Nagy István agrárminiszter szerint ugyanis eddig akárhány településen próbálta az önkormányzat megadóztatni a termőföldeket, az ezzel kapcsolatos rendeletek nem állták meg a helyüket az Alkotmánybíróság előtt.

A csütörtök kissé fekete nap volt Hódmezővásárhely életében, ugyanis a Márki-Zay Péter vezette balliberális közgyűlési többség megszavazta a földadó bevezetését. Ennek értelmében 2021. január elsejétől minden olyan földtulajdonosnak fizetnie kell a város kasszájába, aki a termőföldjét kiadta bérbe.

Az új adó hektáronként 3 vagy 6 ezer forint, a föld minőségétől és aranykoronáitól függően. A városvezetés szerint ez a 42 ezer hektár termőföld 40 százalékát érinti, és évente 70-80 millió bevételt várnak tőle. A két hektár alatti területek tulajdonosaira nem vonatkozik az adó, amit a polgármester a település rossz anyagi helyzete miatt ötletelt ki.

A Fidesz-frakció nem támogatta az elképzelést, így nem is szavazta meg azt. Benkő Zsolt úgy fogalmazott: az önkormányzat egyáltalán nem egyeztetett a földtulajdonosokkal és a gazdákat képviselő szervezetekkel, így álságosnak tartja az adónemet. – A jelenlegi helyzetben, világjárvány idején a vásárhelyi embereket támogatni kellene, nem pedig pénzt elvenni tőlük. Ma Magyarországon Márki-Zay Péter az egyetlen olyan vezető, aki új adót vezet be – fejtette ki a képviselő.

A témában a Magyar Nemzet kikérte Nagy István véleményét is. Az agrárminiszter a lapnak elmondta, nem Vásárhely az első település, amely az elmúlt években a területén található termőföld megadóztatására tett kísérletet. – A termőföldadó bevezetése ugyanakkor eddig minden esetben elbukott az Alkotmánybíróságon, mivel ellentétes volt vagy az alaptörvényben vagy az önkormányzati törvényben foglaltakkal – emelte ki a tárcavezető.

Elképzelhető tehát, hogy kukába dobják Márki-Zay új rendeletét, és a vásárhelyieknek mégsem kell fizetniük amiatt, hogy a balliberális városvezetés irányítása alatt rossz anyagi helyzetbe került a város.