Találtak egy antitestet, ami megbéníthatja a koronavírust

Változatlanul gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, csütörtökre már – megdöntve a korábbi csúcsokat – több mint 13 ezer új fertőzöttet és csaknem 260 elhunytat jegyeztek fel egy nap alatt.

A hivatalosan közölt adatok alapján előző nap 13 357 esettel – ami újabb rekord – 583 510-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig úgyszintén az eddigi lenagyobb számú, 257 áldozattal 10 369-re nőtt. Eddig 266 479-en gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 306 662-re emelkedett.

A legtöbb új beteget, 1348-at megint az ország legfertőzöttebb területéről, a fővárosból, Kijevből jelentették, ahol az azonosított fertőzöttek száma már meghaladta az 55 200-at, az elhunytaké pedig szintén az eddigi legtöbb áldozattal, 34-gyel 1047-re nőtt.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy tévéműsorban arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyi rendszert a koronavírusos betegek túlterheltté teszik, ami miatt más esetekre, beleértve a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésekre kevesebb figyelem jut. Szavai szerint főként ez utóbbi betegségek diagnosztizálása került veszélybe.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter ugyanebben a műsorban azt mondta: a múlt héten bevezetett úgynevezett hétvégi karantént akkor tekinti tárcája eredményesnek, ha sikerül megfékezni az országban a járvány mostani “hurrikánszerű” terjedését, és a betegek napi növekményét 12 ezernél megállítani. Hangsúlyozta: ehhez viszont szükséges, hogy betartsák mindenütt az előírt korlátozásokat, a szabályszegők bírságolása nem elegendő.

A hétvégi zárlat múlt szombaton lépett életbe, ennek értelmében szombaton és vasárnap az élelmiszerboltokon, a gyógyszertárakon és a közösségi közlekedésen kívül semmi sem működhet. A hét többi napján pedig a korábbi “narancs” besorolás szerinti korlátozások vannak érvényben. Több vidéki nagyvárosban azonban a múlt hétvégén a helyi vezetés nem léptette életbe a zárlatot.